Orașul Ronda se află în sudul Spaniei, în provincia Malaga, regiunea Andaluzia, la aproximativ 100 km de orașul Malaga și la 50 km de litoralul andaluz Costa del Sol. Orașul este așezat spectaculos pe un platou de stâncă înalt, ce oferă de la înălțime priveliști uimitoare asupra împrejurimilor. Dispunerea spectaculoasă a orașului se datorează râului Guadalevin care împarte orașul în două, formând canionul El Tajo, cu o adâncime de peste 100 m. Acesta face din Ronda una dintre cele mai spectaculoase așezări umane de pe cuprinsul Spaniei și al Europei.
Încă de la sosirea în oraș, vei descoperi că Ronda, cu înfățișarea sa spectaculoasă, este o atracție turistică în sine. Pentru mine a fost unul dintre puținele orașe vizitate până acum în care nu a trebuit să caut ceva, un obiectiv turistic anume pentru a-mi împlini așteptările cu care călătoresc de obicei departe de casă. De fapt, plimbările în voie prin oraș, prin locurile importante pe care le voi prezenta mai jos, veți vedea, sunt îndestulătoare, căci aici veți găsi cam tot ce v-ați dori de la o vizită sau vacanță scurtă într-un oraș precum Ronda.
Aș spune că tot ce vezi în Ronda este încântător, chiar uimitor și memorabil, o delectare pentru ochi și suflet, căci fiecare loc prin care pașii te poartă, fiecare pod, străduță, piață și loc de promenadă are o poveste a sa, sau pare să inspire vizitatorilor propria lor poveste, fascinantă și de neuitat, din tot ceea ce acest minunat orășel le scoate în cale.
Micile case albe și piațete decorate cu flori, fântânile și clădiri vechi emblematice, dar și străduțele pavate atent și cu gust conferă orașului o anumită eleganță și confort pentru vizitatorii care vor să-l descopere în voie. Nu vei întâlni aici cozile imense, gunoaiele, aglomerația sau forfota amețitoare a marilor orașe turistice, cel puțin dacă vizitezi orașul primăvara sau toamna, cele mai bune perioade pentru o vizită aici, când temperaturile în Andaluzia sunt mai blânde.
Iată câteva dintre atracțiile importante ale Rondei, în fapt câteva repere pentru plimbările în voie prin cele mai frumoase și atrăgătoare locuri ale acestui micuț oraș andaluz:
1. Plaza Duquesa de Parcent
Este piața principală a orașului vechi, un loc de o frumusețe uimitoare, primul nostru contact cu orașul și locul în care GPS-ul te aduce de obicei la sosirea în Ronda. Întrucât este principala piață din oraș, în care se află și Primăria, acestă piațetă mai este cunoscută și ca Piața din Ronda sau Piața Primăriei. În centrul său se află un mic parc umbros, în mijloc cu o fântână romană, câteva mici restaurante cu terase, dar și un magazin de suvenire, în care turiștii se pot opri pentru câteva clipe de repaos și odihnă, admirând totodată frumoasa piață. Întregul loc este înconjurat de clădiri importante și arătoase, între care cea a Primăriei se remarcă prin stilul arhitectural tradițional andaluz.
Dar cea mai remarcabilă este, fără îndoială, frumoasa biserică Santa Maria la Mayor, construită în secolul al XVI-lea pe rămășițele unei vechi moschei. Ceva mai în față, pe străduța din piață care trece prin fața bisericii Santa Maria la Mayor, se află Convento de la Caridad (Mănăstirea Carității) cu sculptura surorii Angela de la Cruz în fața acesteia, una dintre cele două mănăstiri mici și vechi din piață, alături de Mănăstirea Clarisas de Santa Isabel de Los Ángeles. În spatele pieței este o parcare cu plată în care vă puteți lăsa mașina pe întreaga durată a vizitei în oraș, dacă aceasta este de o zi.
2. Arco de Felipe V – Puente Romano – Puente Viejo – Calle Real și Iglesia de Padre Jesús
Din superba Plaza Duquesa de Parcent, îndreptându-vă pe Calle Armiñán, principala stradă care străbate orașul, și continuând cam 350 m până ajungeți pe Calle Cuesta de Santo Domingo, puteți începe itinerariul prin oraș spre celelalte locuri încântătoare de vizitat.
Coborând pe strada veche și îngustă, pe lângă ziduri și biserici vechi, printre casele albe și câteva terase cu puncte de belvedere, veți ajunge la Arco de Felipe V, vechea poartă de intrare în oraș, numit astfel după regele Spaniei Filip V (1683 – 1746). Arco de Felipe V sau Puerta de la Puente (Poarta Podului) a fost construit în anul 1741, după prăbușirea primului pod nou peste râul și defileul Guadalevín, fiind necesară îmbunătățirea acestei intrări în oraș din cauza fluxului crescut de oameni și mărfuri.
Continuând coborârea pe lângă zidurile vechi care înconjoară și apărau cândva orașul, veți ajunge la Podul Roman, unul dintre cele trei poduri, cel mai mic, care traversează prăpastia de 120 de metri adâncime prin care trece râul Guadalevín. Deși toată lumea îi spune Podul Roman, acest pod a fost construit de arabi în sec al XIV-lea și era intrarea principală în Ronda prin cartierul Arrabal Viejo. Recent a fost complet restaurat.
Ceva mai sus, revenind dinspre Podul Roman, se află Puente Viejo (Podul Vechi), al doilea ca vechime și mărime dintre cele trei poduri mai sus menționate. În ciuda numelui său, este mai nou decât Podul Roman, fiind construit în anul 1616.
În prezent, Puente Viejo este folosit doar pietonal spre și dinspre Calle Real (Strada Regală) și Iglesia de Padre Jesús, biserica albă în stil gotic, construită în secolul al XV-lea. Aceasta poate fi reperată ușor după turnul său vechi contrastant cu restul lăcașului de cult și cu clădirile albe ale cartierului popular Padre Jesús.
În fața bisericii se află Fuente de los ocho caños (Fântâna celor opt conducte), o fântână publică din piatră, construită în secolul al XVIII-lea, care decorează frumos zona intrării în biserică.
3. Jardines De Cuenca
Imediat după ce ați trecut de Puente Viejo, puteți pătrunde la stânga în Jardines de Cuenca sau Grădinile Cuenca, grădinile suspendate din Ronda, situate pe marginea defileului El Tajo. Acestea se întind pe un număr de 23 de terase acoperite de trandafiri și sunt legate între ele prin alei flancate de palmieri. Grădinile, create în 1975 pentru a sărbători înfrățirea orașului Ronda cu orașul Cuenca, oferă priveliști uimitoare și o perspectivă unică și diferită asupra orașului. Un punct de observare excepțional este Mirador de Cuenca, de unde Puente Nuevo cel mai spectaculos pod al Rondei, se vede în toată măreția sa peste defileul El Tajo.
4. La Casa del Rey Moro
Pe cealaltă stâncă, vizavi de Jardines de Cuenca, se află o casă frumoasă cu vedere spre întreaga vale: La Casa del Rey Moro (Casa Regelui Maur), o clădire din secolul al XVIII-lea, care poartă numele unei țigle de pe fațadă reprezentând un rege maur. Deși Casa Regelui Maur încântă mai ales cu înfățișarea sa uimitoare de la distanță, aceasta merită o vizită dedicată, întrucât aici se găsesc o mină de apă din epoca musulmană, o casă în stil neo-maur și grădinile suspendate în stil maur, proiectate de Jean Claude Nicolas Forestier, construite în 1912 și declarate sit de interes cultural în anul 1943.
5. Puente Nuevo (Podul Nou)
De pe terasele înalte și superbe ale Grădinilor Cuenca poate fi admirat în toată măreția sa Puente Nuevo, cel mai mare și spectaculos pod dintre toate cele trei construite peste râul Guadalevin. Puente Nuevo (Podul Nou) este imaginea iconică cu care Ronda se mândrește și este cunoscut în lume, simbolul turistic care aduce în oraș mulțimile de turiști pentru a vedea „pe viu” priveliștile uluitoare și imaginea incredibilă a acestui pod ce unește orașul tăiat în două de canionul El Tajo săpat de râul Guadalevin.
Podul, considerat o capodoperă a ingineriei cu caracteristici unice în lume, măsoară 98 în înălțime și 70 m lungime. Arcul are o deschidere de 14 m, înălțimea podului este de 48 m, iar sub acesta se află un alt arc înalt de 24 m care este peste o tăietură de 33 m. Podul are o istorie tragică, prima construcție ucigând 50 de oameni în timpul prăbușirii care a avut loc la șase ani de la construcție, din cauza unor greșeli de proiectare și de execuție a lucrărilor. De asemenea, în timpul Războiului Civil Spaniol, mulți prizonieri din ambele tabere erau torturați într-o cameră aflată în interiorul podului, peste arcul central, iar unii dintre aceștia erau chiar uciși fiind aruncați de la ferestre pe stâncile de pea fundul defileului Tajo.
În 1917, sub Puente Nuevo a avut loc un eveniment tragic care a curmat 15 vieți. Atunci, o stâncă uriașă desprinsă din pereții defileului s-a prăbușit în miezul nopții peste oamenii care dormeau în morile aflate pe fundul prăpastiei. Morile erau amplasate acolo pentru a profita de forța curentului râului Guadalevín.
În ciuda istoriei sale tragice, Puente Nuevo rămâne unul dintre cele mai spectaculoase și apreciate poduri din lume. „Cel mai frumos pod rău”, așa cum l-a numit un turist spaniol care îi cunoaște poveștile nefericite, este astăzi nu doar un pod sigur, ci monumentul emblematic al orașului Ronda, cea dintâi atracție turistică a orașului. Dar, așa cum ați văzut și vă veți convinge în continuare, Ronda nu înseamnă doar Puente Nuevo.
6. Palatul Mondragón
Construit în secolul al XIV-lea de către conducătorii mauri din Ronda, Palatul Mondragón este una dintre cele mai impresionante și istorice clădiri din oraș. Se spune că ar fi fost reședința regelui Ferdinand și a reginei Isabella, după ce aceștia au cucerit orașul în 1485. A fost, de asemenea, casa mai multor guvernatori și nobili care au administrat Ronda, timp de secole. În prezent, palatul găzduiește Muzeul Municipal, unde vizitatorii pot afla despre istoria Rondei, din epoca de piatră până în zilele noastre.
Palatul are, de asemenea, curți frumoase maure cu fântâni și arcade, grădini luxuriante cu plante și flori exotice și vederi uimitoare de la balcoanele și ferestrele sale spre munții și văile îndepărtate ale Parcului Național Sierra de Grazalema.
7. Paseo de Ernest Hemingway – Mirador de Ronda – Alameda del Tajo – Paseo de Los Ingleses
Fiind un oraș situat la înălțime, Ronda este înconjurat de numeroase „miradores”, puncte de observare sau belvedere, apărute natural sau construite de locuitorii orașului pentru a pune în valoare dispunerea sa spectaculoasă – deasupra canionului El Tajo. Aceste miradores oferă priveliști uimitoare asupra orașului și împrejurimilor sale, cu văile și munții Parcului Național Sierra de las Nieves în prim plan, arătându-se spectaculos la poalele orașului sau în depărtarea sa.
Unul dintre vizitatorii de seamă ai orașului Ronda a fost celebrul scriitor american Ernest Hemingway, mare admirator al orașului, al peisajelor sale, dar și un împătimit amator al luptelor cu taurii, ceea ce l-a făcut pe Hemingway să lege o strânsă prietenie cu Antonio Ordóñez Araujo, cunoscut toreador spaniol născut în Ronda. În amintirea scriitorului american, a fost construită Paseo de Ernest Hemingway, o pasarelă panoramică cu care vizitatorii își încep plimbarea de lângă vestitul Puente Nuevo, pe uimitorul traseu de peste El Tajo și râul Guadalevin.
Acest traseu continuă pe marginea defileului, vizitatorii întâlnind în cale mai multe miradores, punte de belvedere încântătoare, așa cum este Mirador de Ronda. În imediata apropiere, la aproximativ o sută de metri, se află superba Alameda del Tajo, o porțiune din traseul de promenadă de pe marginea defileului El Tajo, mărginită de copaci și o grădină botanică datând de la începutul secolului al XIX-lea, aflată în dreptul arenei de tauri.
Înaintând pe acest traseu, amatorii jocului de curse Gran Turismo, mai ales, vor fi atrași de o placă atașată pe zidul de piatră al traseului pe care scrie Paseo de Kazunori Yamauchi, o altă secțiune a spectaculosului traseu, cu priveliști minunate, numită astfel după numele lui Kazunori Yamauchi, un designer de jocuri și șofer profesionist de curse japonez, creatorul jocului Gran Turismo. În cea de-a 6-a ediție a jocurilor de curse Gran Turismo, care a fost lansată în 2013, Kazunori Yamauchi și echipa Polyphony Digital au folosit străzile orașului Ronda și priveliștile sale magnifice în proiectul lor, pe care au reușit să le redea până în cele mai mici detalii. Gran Turismo 6 a fost apoi dezvăluit în decembrie 2013 într-un eveniment media de două zile care a avut loc la Ronda.
Traseul continuă la fel de încântător și spectaculos cu Paseo De Los Ingleses sau The English Walk (Pasarela sau Promenada Englezilor). Este cel mai îndepărtat punct dintre toate paseos de pe El Tajo și râul Guadalevin. Pasarela a fost recent asfaltată și potrivită pentru accesul cu scaunul cu rotile, dezavantajul ei fiind umbra limitată, mai ales pe timpul verii când temperaturile sunt foarte ridicate. Numele „Walkway of the English” este folosit în onoarea inginerilor britanici care au construit calea ferată de la Algeciras la Ronda. După ce calea ferată a fost construită, Ronda a devenit o destinație populară pentru domnii englezi care erau staționați în Gibraltar.
De obicei, pe paseos de Ronda răsună muzica artiștilor de stradă, în special chitariștii flamenco, care cântă în diferite puncte, de-a lungul acestui încântător traseu de promenadă.
8. Plaza de Toros de Ronda
În ciuda numelui, Plaza de Toros nu se referă la o piață, ci la arena de tauri din oraș, una dintre cele mai vechi din Spania, după unii chiar cea mai veche, în care se mai organizează încă vestitele coride – lupte cu tauri. Unul dintre cei mai mari toreadori ai Spaniei a fost Antonio Ordóñez Araujo, fiul al locului, născut în Ronda. Statuia acestuia se află astăzi în Plaza de Toros de Ronda, în față spectaculoasei arene. Mai multe informații despre calendarul evenimentelor, dar și tipul de bilet pe care îl puteți achiziționa pentru vizitare, găsiți aici, pe site-ul oficial al arenei.
Când să vizitezi Ronda și sud-vestul Spaniei
Noi am ajuns în Ronda în plină primăvară, pe la jumătatea lunii aprilie. Ne-am convins, după o zi în Ronda și șapte în Andaluzia, că cea mai bună perioadă pentru a vizita sudul-vestul Spaniei, recunoscut pentru temperaturile sale extrem de ridicate, este primăvara, dacă s-ar putea până la sfârșitul lunii aprilie.
Aveți șansa, la fel ca noi, să găsiți orașul fremătând de bucuria și entuziasmul primăverii, înveselit de explozia de culori, strălucind sub cerul incredibil de albastru, respirând în tihnă sub soarele blând al primăverii. Într-un astfel de decor primăvăratec, Ronda, cu toate splendorile sale, devine o delectare, o fereastră uriașă cu priveliști uimitoare care se deschide cu generozitate spre inimile vizitatorilor săi.
Citește și:
Niciun comentariu