La aproximativ 70 km de Berna, capitala Elveției, se află Lauterbrunnen, un sat alpin și comună de o frumusețe rară, probabil unul dintre cele mai încântătoare locuri din lume. Pentru o localizare mai exactă, Lauterbrunnen este situat în districtul administrativ Interlaken, pe Valea Lauterbrunnen, la poalele Alpilor Bernezi și cuprinde mai multe sate de munte – Wengen, Mürren, Gimmelwald, Stechelberg și Isenfluh. Toate aceste sate și cătune sunt adevărate splendori montane, cu priveliști alpine ce-ți taie respirația, în frunte, bineînțeles cu uimitorul Lauterbrunnen.
Lauterbrunnen te cucerește de la prima vedere cu înfățișarea sa idilică, fermecătoare, purtându-te cu gândul spre un tărâm fantastic. O vale adâncă și întinsă cuprinsă blând de munți falnici cu creste veșnic albe, din care izvorăsc ape cristaline ce freamătă printre căsuțe pierdute peste povârnișuri, în cel mai liniștitor și armonios grai al naturii. Podețe vechi și arcuite deschid calea potecilor ce șerpuiesc abrupt spre inima pădurilor dese, unde sălășluiesc ființe mici și curajoase, elfi și hobbiți, ce te așteaptă să descoperi povești încă nespuse. Dacă decorul vi se pare familiar, întâlnit într-o poveste vestită, nu vă înșelați deloc, așa cu veți vedea mai departe.
Cascadele din Lauterbrunnen
Denumirea de Lauterbrunnen (izvoare zgomotoase) provine de la cele nu mai puțin de 72 de cascade care se formează aici prin topirea zăpezilor de pe versanții care înconjoară Valea Lauterbrunnen. Imaginea acestor căderi spectaculoase de apă, ce pot fi asemuite cu niște panglici albe ce se unduiesc parcă din cer, fac ca Valea Lauterbrunnen, în fundal cu vârfurile veșnic albe ale masivului Jungfrau să capete înfățișarea unui loc fantastic, nepământean, desprins din povești. Iată 4 dintre cele mai spectaculoase cascade pe care turistul care se afundă în Valea Lauterbrunnen le va întâlni în drumul său:
Cascada Staubbach
Lautebrunnen te întâmpină cu imagina sa pitorească impresionantă de cum ai intrat în sat, înaintând pe șoseaua care traversează întreaga așezare spre Valea Lauterbrunnen, cu Cascada Staubbach mereu în fundal, cea mai spectaculoasă dintre toate, principalul reper în Lauterbrunnen și imaginea sa iconică atât de populară și râvnită în întreaga lume. Cascada impresionantă, care se revarsă parcă peste sat, are o înălțime de 297 m, fiind a treia cea mai înaltă cascadă din Elveția și una dintre cele mai înalte cascade în cădere liberă din Europa.
A fost numită Staubbach (staub = praf) deoarece, pe timpul verii, vânturile calde și curenții înălțimilor împrăștie căderea de apă și pulverizează picăturile în particule de „praf”, până la volatilizare. Cascada Staubbach a fost de-a lungul vremii sursă de inspirație pentru creațiile mai multor artiști. În anul 1779, poetul german Johann Wolfgang von Goethe ar fi vizitat Lauterbrunnen, în timpul călătoriilor sale prin Europa, iar cascada Staubbach l-ar fi inspirat în scrierea poemului „Cântecul spiritelor peste ape”.
Cascada Mürrenbach
Mai puțin vizibilă și decorativă decât Staubbach, fiind mai îndepărtată și ascunsă printre stânci decât aceasta, Cascada Mürrenbach cade de la o înălțime de 417 de metri în Valea Lauterbrunnen, fiind considerată cea mai înaltă cascadă din Elveția. Mürrenbach este spectaculoasă, vizual și sonor, mai ales primăvara, odată cu topirea zăpezilor, sau vara, după ploile și furtunile puternice, când debitul său este foarte mare.
Cascadele Trümmelbach
Înaintând prin frumoasa vale Lauterbrunnen, turistul va da la un moment dat peste o intrare amenajată în pântecele unui versant ce ascunde o serie de zece cascade alimentate de un ghețar. Acestea sunt Cascadele Trümmelbach, considerate cele mai mari cascade subterane din Europa. Accesul se printr-un lift de tunel ce duce spre mai multe galerii, tuneluri, poteci și platforme, de unde căderile de apă pot fi observate și admirate într-un spectacol impresionant, cu tunete puternice și vuiet în interiorul muntelui, gâlgâit, spumă și apă agitată.
Cascada Schmadribach
Spre capătul Văii Lauterbrunnen, drumețul va observa în depărtarea firul alb al cascadei Schmadribach care se revarsă în trepte la poalele masivului Jungfrau. Cascada este alimentată de doi ghețari – Breithorn și Schmadri – și are o înălțime de 270 de metri, repartizată pe mai multe niveluri.
Pe urmele lui J.R.R Tolkien și a poveștilor sale
Este posibil ca vizitatorul care ajunge în Lauterbrunnen pentru prima dată să trăiască sentimentul prezenței într-un loc nou și totuși nu în totalitate străin, întrucâtva cunoscut, poate întâlnit în imaginația, visurile și fanteziile copilăriei, imaginat printre rândurile unei cărți sau, poate, văzut într-un film. Înfățișarea idilică a satului Lauterbrunnen a sensibilizat și impresionat de-a lungul vremii numeroși artiști, muzicieni, pictori, poeți și scriitori găsind aici inspirația pentru creațiile și operele lor, unele dintre acestea devenite celebre.
În 1911, pe vremea când avea doar 19 ani, scriitorul englez J.R.R Tolkien, autorul îndrăgitelor romane fantastice Hobbitul (1936) și Stăpânul inelelor (1954), a ajuns în Elveția ca parte a unei călătorii mai lungi prin Europa. Drumețiile organizate prin Alpii elvețieni l-au purtat pe Tolkien și prin aceste locuri, frumusețea și pitorescul lor lăsându-i o puternică impresie, una pe care nu o va uita niciodată și care i-a fost, se pare, sursă de inspirație pentru crearea decorului fantastic al unei părți din Pământul de Mijloc. „Călătoria lui Hobbit (Bilbo) de la Rivendell până la cealaltă parte a Munților Cețoși… se bazează pe aventurile mele din 1911…” mărturisea J.R.R Tolkien mai târziu.
Într-adevăr, cei care au citit cărțile lui J.R.R Tolkien, Hobbitul și Stăpânul inelelor, sau au văzut filmele făcute după aceste cărți, vor regăsi probabil în Rivendell, tărâmul fantastic al elfilor, frumusețea neasemuită a peisajelor alpine din Lauterbrunnen. De altfel, mulți turiști vin în Lauterbrunnen pentru a reface traseele lui Tolkien și a poveștilor sale, pentru a face o parte din călătoria lui Bilbo Baggins sau pe cea plină de aventuri a lui Frodo Baggins, îndârjitul hobbit, purtător al inelului.
Trenurile montane
Un tren care să meargă prin munți, peste văi și printre versanții uriași, la înălțimi amețitoare, într-un decor alpin ce-ți taie respirația, nu este o priveliște pe care să o întâlnești oriunde. Aici, în Lauterbrunnen, acest lucru este posibil datorită rețelei de căi ferate montane din regiunea Jungfrau. Între acestea, este și calea ferată de pionierat Jungfrau, deschisă în 1912 pentru a facilita accesul în zone montane populate sau turistice greu accesibile altfel. Este o cale ferată cu cremalieră care duce de la pasul Kleine Scheidegg până la Jungfraujoch, unde se află cea mai înaltă gară din Europa, situată la 3.454 de metri deasupra nivelului mării. O porțiune de 7,3 kilometri din traseul de nouă kilometri este formată din tuneluri, care trec prin munții Eiger și Mönch.
Calea ferată montană Luaterbrunnen-Mürren
O altă cale ferată montană ce oferă călătorii cu vederi panoramice incredibile este Luaterbrunnen-Mürren, care leagă cele două sate printr-un sistem de transport hibrid: o telecabină aeriană care duce din Lauterbrunnen până la stația montană Grütschalp, de unde traseul poate fi continuat cu trenul pe o cale ferată montană cu ecartament îngust, până în satele Winteregg și Mürren, destinația finală a călătoriei, un sat cu priveliști incredibil de frumoase, aflat la poalele stâncilor înzăpezite, care se văd în depărtare din Valea Lauterbrunnen.
Impresiile noastre despre Lauterbrunnen
Privit de la distanță, de acasă, din fața unei fotografii, Lauterbrunnen devine aproape instantaneu un vis de călătorie, un loc în care ai vrea să ajungi pentru a-l vedea și trăi pe viu, pentru a te cufunda în frumusețea și prospețimea sa, în poveștile sale, pentru a-i trăi și simți întreaga splendoare de aproape, din mijlocul său, pentru a-i atinge cu pașii cărările pline de povești. Tot ce-ți dorești este să ajungi acolo, sau măcar să treci pe acolo, fie și pentru o vizită scurtă, de câteva ore. Dar, așa cum ne-am convins singuri, Lauterbrunnen nu este un loc în care să vii pe fugă, doar pentru câteva fotografii, ori pentru a-ți clăti ochii, lăsând toată aceasta frumusețe spectaculoasă nedescoperită sau explorată.
Locul mi s-a părut potrivit mai degrabă drumețului sau călătorului autentic, solitar, care vine să umble și să descopere în tihnă, așezat, mai curând decât să vadă și să plece în grabă, istovit și alungat de aglomerație, de forfota mașinilor și a turiștilor, în căutarea celui mai bun unghi sau loc pentru poza perfectă.
Dacă rămâi doar în sat, fără a explora întreaga vale Lauterbrunnen, sau măcar o parte din aceasta, cu traseele și împrejurimile sale fermecătoare, este posibil să ai parte de o vizită neîmplinită, poate și de ceva dezamăgiri. Vei pierde astfel esențialul sau cea mai frumoasă și înălțătoare experiență a acestor locuri, care se cer a fi vizitate, admirate și contemplate cu răgaz, rătăcind printre splendorile și poveștile sale.
Lauterbrunnen pare un loc de evadare, retragere și regăsire, unul în care să te rupi de lume. Tocmai din acest motiv frumusețea sa pălește în fața mulțimilor de turiști. Micuțul sat de munte cu înfățișare de basm devine neprimitor atunci când se umple de vizitatori și este forțat să se expună mai mult decât tihna naturală a locului o permite.
Îmi imaginez că primii călători care au dat peste aceste locuri, au trăit întâlnirea lor ca pe o minune, ca pe o revelație divină. Nu e deloc surprinzător că Lauterbrunnen reușește să rămână o sursă nesecată de inspirație pentru vizitatorii săi. Ne fascinează și ne îndrăgostim aproape instantaneu de frumusețea sa și pentru că avem nevoie de poveștile pe care acest loc le spune. Acestea chiar ne fac viața mai frumoasă.
Niciun comentariu