Calatorii in strainatate

Cele mai frumoase sate din Franța

Pentru turiștii din întreaga lume, Franța este asociată de regulă cu Parisul și faimoasele atracții concentrate în acest oraș, cu parfumul său romantic, cu vestitul Turn Eiffel, cu muzeele și monumentele sale. Alte orașe turistice mari ale țării, dar și minunata Vallée de la Loire, cu exuberantele sale castele, parcuri și grădini, pot constitui o excepție atunci când vine vorba despre cele mai căutate destinații turistice din Franța, în afara Parisului.

Există însă o altă față a Franței, cel puțin la fel de atrăgătoare, dar mai pitorească, poate chiar mai romantică și fermecătoare, pe cât de încântătoare, pe atât de puțin cunoscută, descoperită, explorată și îndrăgită. Este vorba despre micuțele așezări rurale, adevărate delicii franțuzești, acele sate și comune, orășele “ascunse” și necunoscute, dar care, odată descoperite, pot deveni o autentică și uimitoare experiență turistică, o “dragoste la prima vedere”.

În Franța există mii de sate care se remarcă prin frumusețea lor uimitoare. “Le Plus Beaux Village de France” (Cele mai frumoase sate ale Franței) este o asociație din Franța care acordă o atenție specială satelor franceze, patrimoniului și frumuseții acestora, pentru ca ele să devină cunoscute în întreaga lume. Această asociație a selectat 155 de sate de pe întreg cuprinsul Franței, care impresionează prin farmecul și patrimoniul lor. Iată doar 8 dintre acestea:

1. Collonges-la-Rouge

Este o comună în departamentul Corrèze, centrul Franței. Această așezare cu înfățișare de basm este locul în care a luat naștere asociația “Le Plus Beaux Village de France” (Cele mai frumoase sate ale Franței), amintită mai sus. Străzi înguste ce șerpuiesc printre clădirile vechi medievale cu turnuri ascuțite, castele (Castelul Château de Vassinhac și Château de Benge), Biserica Sf. Petru, cu zidurile sale din gresie roșie, precum și cu un impunător turn clopotniță romanic în două ape, cafenele și restaurante, magazine de suveniruri și prăvălii cu vinuri de pe podgoriile ce înconjoară satul, festivaluri de teatru în aer liber și Festivalul Pâinii („La Fête du Pain”), în care pâinea se coace în cuptoarele comunale folosite în Evul Mediu, fac din Collonges-la-Rouge un sat cu adevărat francez, unul dintre cele mai turistice și fermecătoare dintre toate satele Franței.

Collonges-la-Rouge. Foto: Tourisme Correze

2. Rocamadour

Este un sat medieval din sudul Franței, departamentul Lot, cu o arhitectonică uimitoare, pe jumătate construit într-o stâncă, pe cealaltă răsfirat de-a lungul unui defileu spectaculos. În Evul Mediu, Rocamadour era loc de pelerinaj și popas pe Drumul Sfântului Jacob (Camino de Santiago, în spaniolă), lungul și celebrul drum creștin al pelerinilor din Evul Mediu, care pornea din Franța și se încheia în Galicia (Spania), la Santiago de Compostela. Rocamadour este recunoscut ca un loc spectaculos, unic prin așezarea și construcția sa. 261 de trepte, numite Marea Scară îi poartă pe vizitatori către platoul ce se înalță deasupra defileului Azou, unde pelerinii și turiștii pot descoperi cele șapte sanctuare din Rocamadour, printre care Capela Notre-Dame, Bazilica Saint-Sauveur și Capela Saint-Michel.

Rocamadour. Foto: Pinterest
Rocamadour. Foto: Lottourisme

3. Semur-en-Auxois 

Se află în inima Côte-d’Or, regiunea Burgundia, pe malul Armançon și a fost cândva un oraș fortificat. Înfățișarea sa de astăzi poartă pregnant imaginea unui loc desprins parcă din povești. Deși castelul a fost în mare parte demolat, turnurile înalte și zidul principal înconjoară încă partea interioară a orașului. Vizitatorii se pot bucura de plimbări pe străzile pitorești pietruite, să cumpere și să ia masa în zona pietonală și să admire priveliștile magnifice de pe cele două poduri medievale de peste ArmançonPont Joly și Pont des Minimes.

Semur-en-Auxois și Podul Minimes
Semur-en-Auxois și Podul Joly

4. Lacronan

Situat în departamentul Finistere, din regiunea Bretania, Lacronan este o așezare uimitoare, o comună din sec al XV-lea, de asemenea membră a asociației “Le Plus Beaux Village de France” (Cele mai frumoase sate ale Franței). Locul încântă prin înfățișarea sa pitorească, cu case, străzi, magazine și restaurante vechi, dar mai ales prin frumoasa piață a Bisericii și capela Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle.

Lacronan. Foto: Wikivoyage
Lacronan. Foto: Wikimedia Commons

5. Gordes

Iată-ne de această dată în sudul Franței, în departamentul Vaucluse și fermecătoarea regiune Provence, acolo unde Gordes se revărsă maiestuos în imagini idilice pe unul din dealurile Luberonului, masivul muntos din Provence. Locul care a inspirat prin frumusețea sa numeroși artiști, între care Marc Chagall sau Victor Vasarely, este astăzi o atracție pentru actori celebri și personalități care aleg să-și construiască aici case de vacanță. Totuși, Gordes rămâne remarcabil și căutat de turiști, nu doar datorită regiunii sale, dar și prin păstrarea tradițiilor și a culturii străvechi a locului, redate prin sărbători și festivaluri, între care Festivalul Vinului și Festivalul Uleiului.

Gordens. Foto: Electricmove
Gordens. Foto: Les Plus Beaux Village de France

6. Salers

Este un sat din departamentul Cantal, cu o încântătoare înfățișare rustică. Salers se află deasupra Văii Maronne, în Parcul Natural Regional al Vulcanilor Auvergne. Așezarea este vestită prin arhitectura veche – clădiri, monumente, biserici, piațete și străzi ce s-au păstrat foarte bine din Evul Mediu – dar mai ales pentru rasa de vaci crescută aici, și pentru vestita brânză franțuzească Salers, ambele sărbătorite prin festivaluri care se țin în luna august a fiecărui an.

Salers. Foto: Dordogne Valley
Piațetă în Salers. Foto: Viajes
Pajiștile din Salers. Foto: Dordogne Valley

7. Barfleur

În departamentul Manche se află acest micuț sat pescăresc, cel mai mic din acest departament, situat în vestul Franței, în Normandia de Jos. Tocmai pentru că este atât de mic, Barfleur poate fi parcurs dintr-o încântătoare plimbare de-a lungul cheilor, la capătul căreia vă așteaptă biserica și stația de salvamar de pe mal. Printre atracțiile micuțului Barfleur se numără: „Curtea Sainte-Catherine”, cu o casă medievală perfect conservată, Mănăstirea Augustiniană, casa lui Julie Postel și capela Sainte Marie Madeleine și, bineînțeles, produsele locale, între care midii de Barfleur, homar și alte fructe de mare.

Barfleur. Foto: Helloasso
Barfleur. Foto: Francebleu

8. Montsoreau

Încheiem scurta, dar minunata călătorie printre satele fermecătoare ale Franței cu această comună situată în vestul Franței, departamentul Maine-et-Loire, în pitoreasca Vallée de la Loire. Micul sat aflat pe malul legendarului râu Loire este renumit mai ales datorită castelului său (Castelul Montsoreau, astăzi muzeu) și romanului lui Alexandre Dumas, „Doamna Montsoreau”.

Montsoreau. Foto: Inexhibit
Castelul Montsoreau, din 2016 Muzeul de Artă Contemporană. Foto: Detours en France

Micuțe, fermecătoare, pitorești și romantice, toate aceste sate și comune „ascunse” peste tot pe teritoriul Franței pot fi prin tot ceea ce oferă și inspiră, mai ales prin înfățișarea lor încântătoare, alternative la unele destinații de vacanță mult mai căutate și cunoscute în Franța. Ele sunt o încântare pentru vizitatorii lor, o certitudine că cel care le-a văzut o dată le va îndrăgi pentru totdeauna.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu