Se află în Malta, în mijlocul Mediteranei și se numește Birgu, dar parcă Citta Vittoriosa, sau pur și simplu Vittoriosa (oraș victorios, în italiană), așa cum mai este cunoscut, sună mai plăcut, i se potrivește mai mult, rezonează mai bine cu imaginea sa cuceritoare.
Privind în depărtare de pe terasele înalte ale Upper Barrakka Gardens sau cele mai joase ale Lower Barrakka Gardens (superbele grădinii ale Valletei, capitala Maltei, despre care am scris deja aici și aici), vei observa peste Marele Port al capitalei Cele trei orașe (Vittoriosa, Cospicua și Senglea) întinzându-se ca niște brațe uriașe spre mare. Între acestea, Birgu, cu Fortul St. Angelo impresionant, pare cel mai ademenitor, o tainică chemare ce vine dinspre interiorul zidurilor sale.
Birgu este cel mai vechi oraș al Maltei și prima casă a Cavalerilor Ospitalieri (Ioaniți), atunci când aceștia au sosit pe insulă, în anul 1530. Istoria orașului consemnează importanța sa strategică în Marea Mediterană încă din cele mai vechi timpuri, Birgu fiind situat ideal pentru ancorare sigură. Puterile militare care doreau să ocupe insulele malteze erau nevoite să obțină mai întâi controlul asupra orașului Birgu, datorită poziției sale strategice în Marele Port. A avut un rol decisiv în înfrângerea de către Cavalerii Ospitalieri (Ioaniți) a armatelor Imperiului Otoman, atunci când acestea au încercat să cucerească insula Malta, în timpul Marelui Asediu al Maltei din anul 1565. Datorită acestui succes, Birgu a fost numit Citta Vittoriosa (Oraș victorios).
Deși originile străvechi ale orașului sunt legate de numele mai multor popoare (fenicieni, greci, romani, bizantini, arabi, normanzi, angeveni, aragonezi), Birgu a început să arate ca un oraș dezvoltat datorită Cavalerilor Ospitalieri. Aceștia au hotărât să construiască Cele trei orașe în această parte de insulă pentru a se apăra împotriva atacurilor Imperiului Otoman. Fiind cel mai expus, Birgu a fost fortificat de către cavalerii, ocazie cu care a fost construit și Castelul (Fortul) St. Angelo.
Datorită apropierii sale de șantierul naval din Malta, Birgu a fost intens bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unele clădiri istorice fiind grav avariate, așa cum a fost și Turnul cu Ceas din oraș. Cu toate acestea, orașul a beneficiat de mai multe planuri și proiecte de refacere, renovare și dezvoltare. Cea mai recentă astfel de inițiativă a fost la începutul anilor 2000, atunci când faleza istorică Vittoriosa a fost renovată căpătând înfățișarea strălucitoare de astăzi.
Birgu, astăzi – o atracție turistică în sine
Mic, retras, curat și elegant, cu o atmosferă intimă, romantică, Birgu pare o comoară nedescoperită, ferită de forfota turiștilor și tumultul capitalei, un loc în care să te retragi pentru a evada și a te relaxa după ce ai hălăduit pe insulă, printre toate atracțiile deloc puține ale Maltei. Fiecare pas pe străzile sale vechi este o revelație, un șir lung de imagini, apariții, descoperiri și priveliști încântătoare. Străduțele pitorești, decorate cu flori, coboară spre faleza încântătoare a micuțului port de agrement, ce pare să absoarbă freamătul turistic al întregului orășel, mai degrabă discret, cel puțin în extrasezon, când și noi am vizitat Birgu.
De o parte a falezei, portul, deși înțesat de bărci, iahturi și, uneori, vase de croazieră uriașe, iese în evidență mai ales prin imaginea reconfortantă și plăcută a micilor bărci-taxiuri pe apă colorate și marcate cu simboluri malteze. Acestea încântă privirea cu imaginea lor pitorească și dansul unduitor al valurilor care clipocesc spre cheu, în așteptarea noilor clienți. De cealaltă parte, un șir de restaurante cu terase și clădiri istorice emblematice, se întinde dinspre Biserica Sf. Lawrence, până spre capătul falezei și al orașului, acolo unde încep zidurile vechiului și impresionantului Fort St. Angelo.
De vizitat în Birgu
Cu imaginea sa pitorească, dar și cu atmosfera discretă, intimă și romantică, Birgu nu pare să aibă nevoie de altceva pentru a împlini căutările și așteptările turistului care vine să viziteze un astfel de oraș. Totuși, iată câteva dintre cele mai importante atracții ale sale:
Fortul St. Angelo
Este cea mai spectaculoasă și impresionantă construcție din oraș, motivul pentru care cei mai mulți turiști care vizitează Malta și capitala Valletta aleg să viziteze Birgu, privind Fortul St. Angelo din depărtare, de pe terasele înalte ale grădinilor Barrakka Gardens din Valletta. Fascinația și curiozitatea pe care le trezesc aceste imagini în ochii privitorului sunt sporite de priveliștile seducătoare care se deschid, mai ales la apus, privind invers, de pe zidurile fortului spre orașul Senglea din apropiere, spre Marele Port și zidurile sale vechi și înalte deasupra cărora se află capitala Valleta.
Fortul domină Marele Port din Vallettta de sute de ani, chiar dacă de-a lungul existenței sale a fost avariat de mai multe ori, cel mai grav în timpul raidurilor aeriene din cel de-al Doilea Război Mondial, când a suferit nu mai puțin de 69 de lovituri directe. Construit inițial în perioada medievală ca un castel numit Castrum Maris (Castelul de lângă mare), a fost reconstruit de Cavalerii Sfântului Ioan ca un fort bastionat, numit Fort Saint Angelo, între anii 1530 și 1560.
La cinci ani după transformarea sa în fort, a devenit sediul Ordinului, în timpul Marelui Asediu al Maltei din 1565. Fortul a beneficiat de o reconstrucție majoră în anul 1690, atunci când a căpătat aspectul actual, datorită arhitectului și inginerului militar flamand, activ la sfârșitul secolului al XVII-lea, Carlo Grunenberg, fost membru al Ordinului Sfântului Ioan.
Cea mai recentă restaurare a fortului a fost finalizată la 15 septembrie 2015 din fonduri europene, 13,4 milioane EUR fiind alocați pentru restaurarea, conservarea și reutilizarea sitului, ocazie cu care Fort St. Angelo a fost deschis ca o atracție turistică majoră cu accent pe istoria sa și rolurile importante jucate de-a lungul timpului în Birgu și întreaga insulă Malta. De asemenea, în spațiile numeroase ale fortului sunt organizate astăzi evenimente culturale, programe educaționale și sunt găzduite evenimente de importanță națională, așa cum au fost Reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth din 2015 și președinția malteză a UE din 2017.
Fort St. Angelo este adesea folosit ca locație sau decor de film. Games of Thrones (Urzeala tronurilor), cunoscutul serial fantasy american, a filmat aici scene pentru mai multe episoade.
Dincolo de înfățișarea și aerul istoric pe care le inspiră, Fort St. Angelo este căutat, atât de turiști, cât și de producătorii de filme, și pentru priveliștile care se deschid spectaculos de pe faleza și zidurile sale înalte spre orașul vecin Sanglea, spre Valletta și Marele Port. Mai ales la apus, imaginile sunt cu adevărat uimitoare. Camerele foto nu trebuie să lipsească.
Muzeul Malta la Război (Malta at War Museum)
Intrarea istorică în orașul Birgu numită Gate of Provence, o fortificație din secolul al XVII-lea rămăsă de pe vremea Cavalerilor Ospitalieri, găzduiește Muzeul de Război dedicat rolului jucat de Malta în cel de-al Doilea Război Mondial. Cazematele construite în interiorul contragărzii fortificațiilor au fost transformate cazărmi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în stâncile acestuia și sub acestea au fost construite adăposturi pentru civilii din Birgu.
Colecția Muzeului Malta la Război este formată din suveniruri precum arme, uniforme, medalii, documente și alte obiecte. Include, de asemenea, scene originale filmate în timpul războiului, cum ar fi filmul de propagandă din 1943, „Malta GC”. Muzeul a fost renovat și mărit între septembrie 2011 și aprilie 2012.
Muzeul Maritim din Malta
Aflat de-a lungul falezei Vittoriosa și găzduit în fosta brutărie navală, Muzeul Maritim din Malta are o colecție de peste 20.000 de artefacte și este cel mai mare muzeu de pe insulă. Printre însemnatele artefacte care evidențiază diferitele epoci ale istorie Maltei se numără unele cu valoare de unicat, cum ar fi cea mai mare ancoră romană cunoscută din lume, cel mai mare model de navă aparținând Ordinului Sf. Ioan, cea mai mare colecție de tunuri de pe insulă, dar și un motor marin cu abur funcțional din anii 1950 și o colecție de peste 60 de bărci.
Biserica Sf. Lawrence
Captează atenția prin fațada sa impunătoare în stil baroc roman amintind de clădirile și bisericile baroce din Lecce, orașul italian al barocului. Biserica mai este numită și Colegiata Sfântul Lawrence, întrucât a fost construită pe locul vechii biserici care a funcționat timp de 41 de ani ca biserică conventuală. Această biserică a fost sediu pentru toate limbile Ordinului încă din 1530, când Cavalerii Ordinului Sf. Ioan au sosit pe insulă, și până 1571, când cavalerii au fost transferați în noua capitală Valletta.
Actuala biserică a fost construită între 1681 și 1697 și proiectată de cel mai proeminent arhitect baroc al Maltei, Lorenzo Gafa. Deși a fost intens bombardată de către germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica a fost reparată în totalitate, ultimele lucrări fiind în anul 1952, când a fost refăcută cupola
Hanul Angliei (Auberge d’Angleterre)
Pe una dintre străduțe înguste și fermecătoare ale orașului, cu puțină atenție turistul va da peste Auberge d’Angleterre (Casa sau Hanul Angliei) – o clădire construită în jurul anului 1534 în care aveau loc întâlnirile Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan de limbă engleză.
Păstrându-ți importanta de-a lungul timpului prin găzduirea unor evenimente și personalități politice importante, clădirea a fost foarte bine întreținută fiind una dintre cele mai bine păstrate auberge ale cavalerilor ioaniți din lume. Astăzi, clădirea găzduiește un centru de sănătate și este cel mai bine conservat auberg spitalicesc din Birgu.
Poarta Notre Dame
Este una dintre cele trei porți ale orașului, cea mai mare, construită în secolul al XVII-lea în stil baroc, cu scopuri militare și de apărare. Impresionanta construcție, de proporții monumentale, a fost construită pe cinci niveluri, acoperișul său fiind folosit ca post de observare și de supraveghere în cazul atacurilor sau invaziilor inamice. Și astăzi, de pe acoperișul porții poate fi observată și admirată o bună parte a insulei. De-a lungul secolelor, a servit drept poartă principală pentru regiune, a fost cazarmă militară, magazie cu praf de pușcă, capelă, refugiu pentru raid aerian în timpul Primului Război Mondial. Poarta găzduiește astăzi sediul Fondazzjoni Wirt Artna – Malta Heritage Trust. Poarta Notre Dame poate fi vizitată, inclusiv prin tururi ghidate, o dată pe săptămână, miercurea, începând cu ora 10.00.
Alte obiective turistice de vizitat în Birgu sunt: Sicolo Norman House – o casă veche ce îți iese în cale șerpuind pe străzile din Birgu. Casa, foarte bine întreținută și conservată, te poartă, prin interiorul său, înapoi în timp, pentru a face cunoștință cu o casă normandă din secolul XIII. Muzeul Bisericii Parohiale (Parish Church Museum) este un mic muzeu cu intrare gratuită care expune artefacte din istoria Maltei, inclusiv din cel de-al Doilea Război Mondial. Pălăria și sabia Marelui Maestru La Vallete sunt expuse aici. Palatul Inchizitorului este unul dintre puținele palate de acest gen care au supraviețuit din lume și singurul care este deschis publicului. A fost sediul Inchiziției malteze din 1574 până în 1798. După desființare, palatul a fost folosit în diverse scopuri, fiind inclusiv spital militar, sală de mese sau mănăstire. Din anul 1966, este muzeu, iar din anul 1992 găzduiește Muzeul Național de Etnografie.
Cum ajungeți în Birgu
Cea mai bună modalitate de ajunge în Birgu este din Valletta cu feribotul sau cu taxiurile pe apă. Călătoria durează 10 min și costă 2€. Feribotul pleacă la fiecare 30 de minute din zona Lascaris War Rooms (Camerele de război Lascaris), imediat cum ați coborât din liftul Upper Barrakka Gardens din Valleta și ați traversat apoi strada. Taxiurile pe apă pleacă tot de acolo, biletul costă cu 50 de cenți mai mult, iar durata călătoriei este de 10-15 minute. Bineînțeles, există și varianta călătoriei pe uscat, cu taxiul sau cu Uber ori Bolt, destul de prezente pe insulă și cu prețuri accesibile. Totuși, călătoria pe apă este cea mai căutată, fiind și mult mai plăcută.
Știm că “frumos” nu înseamnă același lucru pentru toată lumea și că de multe ori „frumusețea se află în ochii celui care privește„. Și totuși, dincolo de „gusturi”, Birgu poate ajunge la inimile multora dintre noi ca fiind acel loc care cucerește prin farmecul său aparte, care inspiră și în care mai ales ne regăsim călătorind.
Niciun comentariu