Calator printre ganduri

Fețe ale iubirii

Iubirea, spunea Einstein, este „singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa”. Dacă este așa, iubirea nu este doar greu de controlat, ci de multe ori și tocmai de aceea este și greu de înțeles.

Poate tocmai pentru că nu are nevoie să fie înțeleasă, iubirea, este de cele mai multe ori plăcută, magică, romantică, misterioasă, delicată, sensibilă, încântătoare, visătoare, sinceră și curată.

Dar, tot din acest motiv, iubirea este și oarbă, tristă, dureroasă, ori vanitoasă, egoistă si capricioasă, pasională si adeseori sufocantă, de multe ori…. o povară.

Iubirea este și bizară, înșelătoare, amăgitoare, mincinoasă, respingătoare, mascată, deghizată, mai ales atunci când ne iubim prea mult pe noi și prea puțin pe ceilalți.

Se poate întâmpla ca iubirea să fie și tristă sau dureroasă, chiar tragică sau tragicomică sau pur și simplu comică, atunci când nu poți alege oamenii pe care-i iubești (!)

Pentru că este greu de controlat, iubirea este și surprinzătoare, neanunțată sau imprevizibilă. secretă, ascunsă, neștiută, neîmpărtășită.

Există și iubiri trecute, pierdute și regăsite, iubiri prea mult râvnite și căutate și, din acest motiv, iubiri false, prea mult afișate și arătate.

Există, din fericire, cea mai curată și sinceră dintre iubiri – iubirea de mamă, iubirea părinților pentru copii și a copiilor pentru părinți. 

Există iubirea inocentă a copiilor pentru joc și joacă, pentru vis și visare, pentru lume, cunoaștere și viață. 

Există iubire de artă, frumos și sublim, iubire de sacru, de transcendent și divin.

Există iubire de oameni, de libertate, de cărți, poezie și povești, iubire de vacanțe și călătorii, iubire de depărtări, de plecări și întoarceri, de zbor printre nori.

Există iubire în bine, frumos, fericire și împlinire, iubire ca-n filme, iubire în cântec, versuri și dans, iubire de natură, de primăvară și de orice anotimp. 

Există iubire ascunsă, încătușată, prea rar sau niciodată arătată, de frica suferinței și de dezamăgiri cruțată. 

Există iubire în fiecare, iubire de sine, iubire dincolo de noi, iubire în singurătate, iubire fără fiori, iubire de celălalt, iubire până la stele, iubire dincolo de nori.

Există iubire de munte, iubire de mare, iubire de răsărit și apus, iubire de dimineață, iubire de-o noapte, iubire de vreme rea, iubire de-o viață.

Există iubire fără sfârșit, iubire de locul natal, iubire de copilărie, de anii trecuți, iubire de viitor, de idealuri, iubire de viață, de tot ce e viu.

Foto: Dreamstime

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu