Calatorii in strainatate Oameni si locuri

Librăria Lello din Porto

Între toate atracțiile turistice ale orașului Porto, el însuși o atracție turistică datorită înfățișării și atmosferei sale vibrante și încântătoare, o librărie ar putea trece ca neînsemnată, dar Livraria Lello de pe strada Rua das Carmelitas nu este o librărie oarecare. Cel care a descoperit plăcerea de a se afla într-un loc înconjurat de cărți, într-o bibliotecă sau librărie, chiar și atunci când este în vacanță sau călătorește, va descoperi, probabil, în Librăria Lello din Porto locul potrivit pentru o escapadă pe măsura așteptărilor sale.

Monument de interes Public și pe cale de a deveni Monument Național în Portugalia, Livraria Lello este una dintre cele mai vechi și frumoase librării din Portugalia. Librăria păstrează frumusețea originală a clădirii sale, atât la exterior, cât și la interior, prin fațada neogotică, scara roșie iconică, vitraliul emblematic și rafturile pline cu cărți din cele mai diverse epoci și în diferite limbi.

Clădirea actuală a librăriei a fost proiectată la de Francisco Xavier Esteves, inginer, profesor și om politic portughez, și inaugurată la adresa de astăzi, la 13 ianuarie 1906. Fondatorul librăriei este recunoscut însă ca fiind Ernesto Chardron, un cetățean francez stabilit în Porto, fost angajat al librăriei, fiind primul editor care a publicat lucrările lui Camilo Ferreira Botelho Castelo Branco, scriitor, romancier, cronicar, critic, dramaturg, istoric, poet și traducător portughez. 

După moartea lui Chardron, librăria a fost vândută având mai mulți proprietari, până în anul 1881, când José Pinto de Sousa Lello, un comerciant portughez și iubitor de cărți a deschis un nou sediu al librăriei pe strada Rua do Almada, la numerele 18-20. După ce José Pinto de Sousa Lello a cumpărat vechea librărie fondată de Ernesto Chardron, comerciantul portughez s-a asociat cu fratele său, António Lello, care a întreținut vechea librărie Ernesto Chardron sub numele corporativ de „Sociedade José Pinto Sousa Lello & Irmão”.

După mai multe asocieri cu diverse corporații și schimbări de nume atribuite urmașilor fraților Lello, ultimul dintre aceștia fiind Edgar Pinto da Silva Lello, care a murit în anul 1989, librăria a revenit din anul 1995 la denumirea simplă de Livraria Lello. În același an, interiorul a fost restaurat fiind adăugate o galerie de artă și un spațiu pentru întâlniri. De asemenea, a fost modernizat și computerizat serviciul de evidență și comercializare al cărților.

Dat fiind numărul mare de vizitatori, din anul 2015 intrarea se face pe baza unui un bilet – voucher de vizitare, în valoare de 8 euro. Ulterior, administratorii librăriei au hotărât ca această sumă de 8 euro să poată fi folosită pentru achiziția de cărți. Deci, alegi o carte care îți place, sau mai multe, și o parte din preț va fi acoperită din biletul de vizitare. Nu am găsit cărți în limba română, dar am văzut o mulțime de titluri traduse în limba engleză, inclusiv unii dintre cei mai mari autori ai literaturii universale.

Deși mulți turiști, poate cei mai mulți, vizitează Librăria Lello pentru interiorul său atrăgător și, poate, pentru legătura sa cu filmul Harry Potter (se spune că producătorii filmului s-ar fi inspirat în crearea decorurilor bibliotecii de la Hogwarts din interiorul Librăriei Lello), cu adevărat captivante sunt cărțile pe care le vei găsi aici, atât prin diversitatea lor, prin aspectul interesant și atrăgător, dar mai ales prin valoarea lor literară. Oricât ai încerca, nu poți pleca de la Librăria Lello cu mâna goală. O carte cumpărată de aici ar putea fi cel mai de preț suvenir, o amintire de neuitat. Iată-le pe ale noastre:

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu