Calatorii in strainatate

Roma – minighid de călătorie

După aspectul aglomerat al orașului, cu miile și chiar milioanelor de turiști care sosesc anual din toate colțurile lumii, se pare că “toate drumurile duc la Roma” chiar și astăzi. Roma atrage ca un magnet, indiferent de vreme sau anotimp, puhoaie de turiști care umplu orașul, uneori până la refuz, pentru a vedea comorile Cetății Eterne, pentru a trăi pe viu sau pentru a călca pe urmele unui trecut cu o existență îndelungată, încărcată de puternice și reverberante semnificații istorice.

Roma este fascinantă, pe alocuri uimitoare, te poate atrage și cuceri prin comorile ei, uneori atât de intens și plăcut, încât te face să treci mai ușor cu vederea unele neajunsuri ale orașului, făcându-te mai tolerant cu acestea. Nici aglomerația, uneori sufocantă, din jurul atracțiilor turistice, nici aspectul neîngrijit și plin de gunoaie din multe zone ale orașului, nici chiar cerșetorii neplăcuți privirii sau vânzătorii ambulanți, din ce în ce mai mulți și agasanți, nu iți vor răpi plăcerea de a savura atracțiile celebre ale Cetății Eterne.

Povestea unei călătorii sau vacanțe la Roma nu este și nici nu ar putea fi despre acestea. Ea are suficiente alte ingrediente pentru a fi una de succes și pentru a lăsa în urmă amintiri de neuitat, nostalgii care te vor chema cu stăruință până te vei întoarce pentru a-i admira încă o data (sau, poate, de mai multe ori) comorile.

Când să vizitezi Roma

Pentru a evita aglomerația și căldura, sufocantă și adesea insuportabilă din perioada verii, este recomandabil să vizitezi Roma în lunile aprilie, mai, septembrie și octombrie. În aceste perioade poți găsi pe site-urile și agențiile specializate unele dintre cele mai bune oferte de călătorie la Roma, incluzând aici transportul cu avionul și cazarea. De fapt, prețurile încep sa scadă treptat începând cu lunile de toamnă, continuând cu cele mai bune prețuri în lunile de iarnă, după care încep din nou să crească odată cu venirea primăverii și a sezonului cald, sau foarte cald, pentru că la Roma se pot atinge 10 – 15 grade, chiar și în decembrie sau ianuarie.

Transferul de la aeroport

Cu avionul poți călători cel mai ușor (uneori, și cel mai ieftin) la Roma. Fie că pleci din București, fie din alte orașe (Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș) există destule zboruri (multe dintre ele low cost) cu care poți ajunge pe unul dintre cele două aeroporturi ale Romei, Fiumicino (30 km de oraș) si Ciampino (aflat mai aproape de Roma, la 12 km).  

Pentru transferul către oraș din cele doua aeroporturi, cea mai sigură și recomandată opțiune sunt autobuzele Terravision care circulă către Roma Termini, principala gară a orașului și punct de plecare spre principalele atracții și zone turistice ale orașului. Prețul unui bilet este de 5 euro și poate fi achiziționat și online de aici.

O altă opțiune sunt taxiurile albe, inscripționate Roma capitale, cu care poți circula spre centrul orașului în schimbul a 50 de euro, dacă pleci de la Fiumicino, și 30 de de euro (chiar 40, dacă circuli seara târziu), dacă transferul se face din aeroportul Ciampino.

Din aeroportul Fiumicino se poate călători și cu trenul spre oraș, până în Gara Termini, aceasta fiind și cea mai rapidă opțiune. Cu Leonardo Express ajungi în aproximativ 30 de minute de la aeroport la gară, prețul unui bilet fiind de 14 euro.

Transportul în oraș și trasee către principalele atracții turistice ale Romei

Dacă nu te-ai cazat în apropierea principalelor obiective turistice ale orașului, mai exact în centro storico, câteva informații despre transportul public din Roma îți vor fi cu certitudine necesare. Este bine de știut, așadar, că cel mai ușor de ajuns către obiectivele turistice din oraș este cu metroul, prin cele două linii ale sale, care se intersectează în Gara Termini.

Linia A (portocalie), probabil și cea mai folosită de către turiști, pare special concepută pentru a facilita accesul direct al turiștilor în Piazza di Spagna, dar și în Piazza del Popolo, Villa Borghesse și Vatican. De aici, celelalte obiective turistice faimoase ale Romei iți ies in cale mergând pe jos, dinspre Piața San Pietro spre Castelul și Podul Sant’Angelo. Apoi, traversând podul, poți ajunge ușor în Piazza Navona și în Piazza Campo de Fiori. Din acest loc te poți îndrepta spre Muzeul Ara Pacis și Pantheon, apoi, traversând celebra Via del Corso, spre Fontana di Trevi.

Linia B (albastră) duce spre alte obiective turistice importante ale Romei, între care faimosul Colosseum, simbol al Romei, dar si biserica Santa Maria Maggiore, Circus Maximus și alte atracții din zonă, la care poți ajunge pe jos: Arcul lui Constantin, Forumul Roman și Dealul Palatin, Forumul lui Cezar, Piața Capitoliului, Piața Veneția și Monumentul Național Vittorio Emanuele II, Forumul și Columna lui Traian.

Biletele pot fi cumpărate din stațiile de metrou, mai exact de la automatele bine localizate și ușor de reperat după ce ai intrat în gura de metrou. Aici poți găsi toate tipurile de bilete propuse de principalul operator de transport public din Roma, ATAC (Azienda per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma).

Roma Pass

Cei care merg pentru un city break la Roma se vor bucura să audă că exista Roma Pass, un card turistic avantajos, cu valabilitate de 2-3 zile, foarte popular în Roma. Acesta asigură accesul la toate mijloacele de transport în comun din Roma, gratuitate la unul (cu cardul de 28 euro, valabil 40 de ore) sau două obiective turistice (cardul de 38.50 euro, valabil 72 ore) reduceri la multe alte atracții, evenimente și servicii turistice. Cardul Roma Pass poate fi achiziționat de aici.

Dacă reușești să treci peste prima impresie, Roma nu te va dezamăgi. Dimpotrivă, te va cuceri cu farmecul său aparte…pentru totdeauna.

Călătorie plăcută!
Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu