Calatorii in Romania

Șase dintre cele mai frumoase drumuri montane din România

Multe drumuri, șosele și trecători care străbat munții noștri îți scot în cale priveliști uimitoare, pe cât de încântătoare, pe atât de spectaculoase și impresionante pentru cei care le străbat. Atât de plăcute privirii sunt priveliștile montane văzute de pe aceste drumuri, încât uneori simți că fericirea ți-a ieșit parcă pe neașteptate în cale făcându-te să te oprești măcar pentru o clipă din drumul tău, oriunde te-ai îndrepta și oricât de grăbit ai fi. Drumul, călătoria și nu destinația contează, auzim adesea atunci când se vorbește despre fericire. Pe astfel de drumuri, întâlnirea cu fericirea este aproape garantată, totul este ca ochii și inima să-ți fie deschise pentru a nu trece neștiutor pe lângă ea.

Munții, „o imensă carte deschisă în care citim totul despre natură și despre noi înșine”, așa cum frumos observa Victor Hugo, își arată adevărata lor măreție mai ales de pe drumurile înalte, trecători ce șerpuiesc deasupra muntelui, ori la poalele acestuia, sau prin mijlocul lor, dezvăluind cu generozitate trecătorului întreaga splendoare naturală pe care munții o posedă. Dincolo de frumusețea care îți încântă privirea și sufletul, sentimentul de libertate pe care îl trăiești privind orizontul tainic și îndepărtat de pe drumurile înalte ale munților este unic. Oriunde ai merge, în vacanță sau nu, călătoriile tale vor deveni cu siguranță mai plăcute dacă vei trece pe aici.

Am ales 6 dintre aceste drumuri, mai puțin cunoscute, pe care le-am străbătut în ultimii 2-3 ani, acestea fiind cele care mi-au rămas mai adânc în suflet și în amintiri și a căror chemare stăruitoare o aud parcă din ce în ce mai des. Nu este un top, căci fiecare loc prezentat aici are frumusețea sa aparte, fără a putea spune în vreun fel că unul este mai frumos sau mai spectaculos decât celălalt, ci doar că pe oricare dintre aceste drumuri ai veni sau te-ai întoarce poți întâlni fericirea înainte de a ajunge la capătul lor.

1. DN18 – Borșa (Maramureș) – Iacobeni (Suceava)

Până în urmă cu câțiva ani era considerat cel mai prost drum din România, o ruină plina de gropi, spaima mașinilor și a șoferilor care se încumetau sa circule pe acest drum. După recenta sa reabilitare și modernizare, cei care trec astăzi pe acest drum se pot bucura în sfârșit de peisajele sale încântătoare. Priveliști montane de o frumusețe rară, ca Pietrosul Rodnei înălțându-se semeț până la nori, Bistrița Aurie (văzută în imagini de un pitoresc aparte mai ales din localitatea Ciocănești, județul Suceava), orașul Borșa (Maramureș) înfățișat spectaculos de pe marginea șoselei, Munții Rodnei, Pasul și Mănăstirea Prislop, priveliștile încântătoare străbătând localitățile Ciocănești, Cârlibaba, Valea Stânei, Șesuri și întreaga Vale a Bistriței intrând pe teritoriul județului Suceava, toate pot fi văzute și vizitate de pe DN 18, proaspătul drum modernizat care leagă Bucovina de Maramureș.

Orașul Borșa (Maramureș), vedere de pe DN18
Orașul Borșa (Maramureș), vedere de pe DN18
Bistrița Aurie, vedere de pe DN18, din dreptul localității Ciocănești (Suceava)
Bistrița Aurie, vedere de pe DN18, din dreptul localității Ciocănești (Suceava)
Vedere de pe marginea DN18, din dreptul localității Șesuri (Suceava)
Munții Rodnei, vedere de pe DN18

2. DJ705A – Ocolișu Mic – Parcul Național Grădiștea Muncelului și Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara

O bucată din drumul spre Sarmizegetusa Regia venind dinspre Orăștie, cea care urcă șerpuind peste dealurile domoale ale localității Ocolișu Mic, unul dintre cele opt sate ale comunei Orăștioara de Sus, poate fi o „capcană” pentru călătorul mereu grăbit spre destinația sa. Acesta s-ar putea simți, nu doar distras și încetinit dar și vrăjit, răpit, pierdut și în „pericol” de a deveni „fericit înainte de vreme”, poposind printre frumusețile acestui loc.

Pe partea dreaptă a drumului, mergând spre Sarmizegetusa Regia, chiar pe coama unui deal, drumul se ramifică lin pe un platou, în mijlocul unei pajiști înverzite primăvara și vara. De aici, se deschid privirii imagini panoramice încântătoare, pe cât de frumoase, pe atât de spectaculoase, uimitoare, aproape tulburătoare. Întreaga vale, cu satele răsfirate la poalele munților până departe spre Luleștii de Jos și mai departe spre localitățile Costești și Grădiștea de Munte se arată maiestuos de la înălțimea acestui deal, în imagini impresionante.

Imagini de pe DJ705A – Ocolișu Mic – Parcul Național Grădiștea Muncelului și Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara
Imagini de pe DJ705A – Ocolișu Mic – Parcul Național Grădiștea Muncelului și Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara
Imagini de pe DJ705A – Ocolișu Mic – Parcul Național Grădiștea Muncelului și Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara
Imagini de pe DJ705A – Ocolișu Mic – Parcul Național Grădiștea Muncelului și Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara

3. DN17A – Pasul Curmătura Boului, jud. Suceava

În afara iubitorilor de munte și a localnicilor, probabil nu foarte multă lume a auzit de Pasul Curmătura Boului, o trecătoare situată pe culmea dintre vârfurile Trei movile (1156 m altitudine, situat spre nord-vest) și Deia (1200 m altitudine, situat spre sud-est), între satele Paltinu și Sadova din județul Suceava. Pasul unește comunele sucevene Vatra Moldoviței și Sadova.

Pe acest drum, dintre Vatra Moldoviței și Sadova, mergând spre Câmpulung Moldovenesc, poți descoperi un loc de poveste, vrăjit parcă de frumusețea muntelui și a naturii, un loc desprins parcă din lumea micuței Heidi, fetița munților. Priveliști încântătoare cu case răsfirate pe povârnișuri, pajiști cu flori multicolore și poteci ce șerpuiesc pe munte până spre vârfuri se deschid de la înălțimea acestei trecători asupra comunei Sadova și a altor așezări mici de munte. Toate acestea oferă trecătorilor o imagine de un pitoresc aparte, specific peisajului bucovinean, redat și întâlnit cu pregnantă mai ales aici, în această trecătoare.

Imagini din Pasul Curmătura Boului asupra comunei Sadova și a împrejurimilor

4. DN15 – Bicaz – Poiana Largului, județul Neamț

Unul dintre drumurile spre orașul Bicaz, spre baraj și Lacul Izvorul Muntelui este DN 15, cel care pleacă din Poiana Largului, o localitate care aparține de comuna Poiana Teiului din județul Neamț. Acest drum, care se întinde pe unul dintre malurile lacului Bicaz, aproape pe întreaga sa suprafață, mai este numit de către șoferi și drumul suspinelor, din cauza stării sale deplorabile, dar și a priveliștilor încântătoare care se deschid aproape de pe întreaga lungime a drumului asupra lacului înconjurat de munți. Din orice direcție ai veni, mai ales dacă treci pe aici pentru prima oară, este imposibil ca peisajele uimitoare de pe acest drum să nu te rețină măcar pentru un scurt popas și câteva poze ca amintire.

Vedere asupra Lacului Bicaz și a Masivului Ceahlău (jos), de pe DN15 Bicaz – Poiana Largului

5. DJ116 – Târgu Ocna – comuna Brătești, jud. Bacău

Probabil nu foarte mulți dintre cei care merg dinspre Bacău spre Slănic Moldova știu că o variantă mai scurtă spre acest oraș-stațiune cunoscut este cea care ocolește orașul Onești și scurtează drumul spre Târgu Ocna prin comuna Bârsănești și localitatea Brătești. Deși la prima vedere drumul pare greoi șerpuind printre aceste localități, de multe ori aglomerate de pietoni, căruțe și mașini oprite sau parcate la întâmplare, odată ieșit din aceste sate, pe raza localității Brătești drumul urcă pe un deal înalt de unde se deschid imagini panoramice încântătoare asupra munților din depărtare și a pajiștilor largi și înverzite care se revarsă peste întreaga vale până spre poalele munților.

Dacă vei trece pe aici, cel mai probabil nu vei rezista tentației de a opri măcar pentru câteva minute, suficiente însă pentru a te bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști montane din țară, mai ales primăvara și vara devreme, când verdele este încă crud și proaspăt, iar florile de câmp împânzesc valea într-un spectacol impresionant, aproape desăvârșit, al naturii.

6. DJ107I – Pădurea Sloboda – comuna Râmeț, județul Alba

În urmă cu 3 ani, am ajuns dintr-o întâmplare (una fericită, în cele din urmă!) pe acest drum cutreierând țara, venind dinspre Borșa spre Sibiu, cu un mic ocol spre Mănăstirea Râmeț, pe care ne doream de mai mult timp să o vizităm. O mică imprudență trecută atunci neobservată în entuziasmul și euforia vacanței, ne-a dus în mod aventuros și neașteptat, nu în Teiuș, localitate de unde pleacă drumul asfaltat spre mănăstire, ci prin Aiudul de Sus și Pădurea Sloboda, către comuna Râmeț și cătunele sale răsfirate printre munți.

Aceasta mică aventură, trăită atunci și cu ceva emoții neplăcute, ne-a scos în cale, înaintând pe acest drum, fermecătoarea și misterioasa Pădure Sloboda, apoi priveliștile încântătoare asupra Munților Trascăului și a comunei Râmeț, până în apropierea cunoscutei mănăstiri, la care nu am mai ajuns în cele din urmă, deplasarea cu mașina pe acest drum de munte în condiții de ploaie torențială fiind imposibilă.

Pentru a vă bucura de superbele peisaje pe care acest drum vi le scoate în cale, vă recomand, așadar, să ajungeți aici pe vreme bună și nu pe ploaie, așa cum ni s-a întâmplat nouă. Din Pădurea Sloboda, drumul rămâne fără asfalt și devine potrivit mai degrabă pentru a fi luat la picior, pentru drumeții lungi, recomandate mai ales celor obișnuiți cu acestea sau celor care iubesc cu adevărat muntele și splendorile sale.

Pădurea Sloboda, Aiud, județul Alba
Munții Trascăului
Vestitele case moțești vechi, întâlnite în drum spre comuna Râmeț

Călătorie plăcută!

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu