Cordoba se află în nordul regiunii spaniole Andaluzia, la nici două ore de mers cu mașina de Sevilla și cam tot atât de Granada și Malaga. Orașul se întinde pe malul drept al râului Guadalquivir cu o istorie bogată și, în același timp, fascinantă. Sute de ani s-a aflat sub stăpânire musulmană, începând cu secolul al VIII lea, atunci când Cordoba, ca de altfel întreaga Peninsulă Iberică, a fost cucerită de armatele Califatului Omayyad, al doilea dintre cele patru califate majore înființate după moartea profetului Muhammad. Cea mai însemnată dovadă lăsată orașului de către musulmani este Marea Moschee din Cordoba, o impresionanta construcție din secolul VIII.
Dar istoria orașului nu este legată doar de stăpânirea arabă. Înainte de aceasta, Cordoba a fost o așezare romană, apoi a fost preluată de vizigoți, după care au urmat cuceririle islamice. Una dintre cele mai importante mărturii romane ale orașului este Podul Roman construit peste râul Guadalquivir, la începutul secolului I în.Hr. Astăzi, orașul reflectă coexistența culturilor creștine, islamice și evreiești de-a lungul istoriei sale. Centrul istoric al orașului este o invitație seducătoare la explorare, descoperire, admirație și contemplare.
Luând la pas străzile înguste decorate cu flori multicolore, fără hartă sau ghid, Cordoba te va delecta cu tot ceea ce îți va scoate în cale descoperind de unul singur atracțiile sale. Dar orașul te poate cuceri cu istoria, cultura, arhitectura și înfățișarea sa alegând unul dintre traseele tematice recomandate de către oficiile de turism, cum ar fi Cordoba romană, Traseul Califat sau Traseul Fernandine al bisericilor medievale.
Ce să vizitezi în Cordoba
Cordoba, în ciuda popularității sale nu foarte ridicate printre turiștii care vin să viziteze Andaluzia, poate fi pentru vizitatorii săi o surpriză cu adevărat încântătoare. Orașul fascinează și uimește pe măsură ce este descoperit cu toate atracțiile sale, lăsând turiștilor sentimentul unei alegeri inspirate, chiar al unei descoperii sau revelații încântătoare, memorabile. Iată principalele sale atracții:
1. Marea Moschee sau Moscheea – Catedrală din Cordoba
Moscheea – Catedrală din Cordoba (Mezquita-Catedral de Córdoba, în spaniolă), este principalul obiectiv turistic din Cordoba, renumit în întreaga lume, nu doar prin vechimea și dimensiunile sale, cât mai ales prin arhitectura interioară și unicitatea sa – în interiorul imens al moscheii se găsește o catedrală creștină. Impresionanta construcție, atât la exterior, cât mai ales la interior, a fost la origini moschee, ridicată în secolul al VIII-lea de către musulmani, atunci când aceștia au învins și distrus Regatul vizigot și au ocupat întreaga Peninsulă Iberică. Când regii catolici s-au întors în Spania, în timpul Recucerii spaniole, în anul 1236 regele Ferdinand al III-lea de Castilia, după ce i-a învins pe mauri și a reușit să ocupe orașul Cordoba, a ordonat transformarea moscheii în biserică. Astăzi, turiștii pot găsi în interiorul impresionantei moschei o catedrală romano – catolică.
Pagina de istorie a site-ului oficial, surprinde printr-un scurt text însemnătatea uriașă a Mezquita-Catedral de Córdoba pentru oraș, pentru istoria și identitatea sa: Situl monumental Moscheea-Catedrala din Cordoba rezumă identitatea noastră așa cum o pot face puține clădiri. Complexitatea istoriei expusă aici creează unul dintre cele mai frumoase exemple ale sale. Este o clădire vie care integrează în mod vizibil straturile istorice ale diferitelor culturi și civilizații.
Informații complete, inclusiv pentru achiziția online a biletelor de vizitare, pot fi găsite aici, pe site-ul oficial Mezquita-Catedral de Córdoba.
2. Cetatea Alcazar a Monarhilor Creștini
Tip de opt ani, regii spanioli Ferdinand și Isabella au domnit în acest palat-cetate ce uimește mai ales prin frumusețea grădinilor sale. Incinta palatului dezvăluie câteva dintre rămășițele romane, vizigote și arabe ale orașului și palatului, artefacte ce vorbesc despre originile și istoria acestui sit maiestuos, inclusiv ca loc preferat al diferiților conducători ai orașului.
Când Cordoba a fost recucerită de spanioli de sub ocupația maură, palatul se afla în ruine. Alfonso X „Înțeleptul” a început lucrările de restaurare care au fost finalizate în timpul domniei lui Alfonso al XI-lea. De-a lungul anilor, palatul-cetate a fost folosit în mai multe scopuri: Cartierul General al Inchiziției, închisoare civilă și, în final, închisoare militară, în prima jumătate a secolului XX.
Dacă palatul în sine nu impresionează foarte mult privitorul, făcând parte din peisajul obișnuit al palatelor și cetăților andaluze, grădinile sale sunt o delectare. Odată ieșit din palat și traversând o mică livadă de portocali vei fi întâmpinat de o încântătoare grădină regală. Alei cu portocali ce șerpuiesc printre straturi cu flori, statui, iazuri cu pești și fântâni te poartă într-un decor regesc ce-ți taie respirația.
Remarcabil este Bulevardul Monarhilor, o zonă de promenadă situată central, flancată și delimitată de chiparoși modelați prin tăiere printre care sunt expuse statui ale monarhilor care au avut legătură cu palatul-cetate. În capătul central al acestei porțiuni din grădină se află Ferdinand și Isabella, regii spanioli redați prin statui ce comemorează întâlnirea lor cu Cristofor Columb.
Mai multe informații, inclusiv despre achiziția online a biletelor de vizitare, găsiți aici.
3. Podul Roman, Poarta Podului și Turnul Calahorra
Podul Roman, construit inițial la începutul secolului I î.Hr de romani, dar reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului, leagă centrul istoric al orașului de Turnul Calahorra peste râul Guadalquivir. La vremea construcției sale, cu mai bine de două mii de ani în urmă, era singura cale de acces în oraș peste râu, și așa a rămas până la mijlocul secolului XX, când autoritățile locale au construit Podul San Rafael. Construit inițial de romani, Podul Vechi, așa cum mai este numit datorită vechimii și însemnătății ale pentru istoria orașului, a fost reconstruit de mai multe ori. Cea mai mare parte a structurii actuale, cu 16 arcade (în loc de 17, câte au fost inițial), lungimea de 247 metri și lățimea de 9 metri, datează de la reconstrucția musulmanilor din secolul al VIII-lea.
În capătul dinspre oraș al podului se află Poarta Podului (Puerta del Puente, în spaniolă), o construcție impunătoare construită în stil renascentist în secolul al XVI-lea pentru a comemora o vizită în oraș a regelui Filip al II-lea, dar și pentru a da o altă înfățișare intrării în oraș, reprezentată la acea vreme de vechea poartă romană aflată într-o stare de deteriorare avansată.
În partea opusă a podului, pe malul stâng al râului Guadalquivir, se află Turnul Calahorra, o poartă fortificată construită inițial de musulmani pentru a proteja Podul Roman. În anul 1369, regele Enrique al II-lea a restaurat pe scară largă turnul pentru a apăra orașul împotriva fratelui său, Pedro I Crudul, care ataca orașul cu armatele sale venind din sud. La origine, turnul era o poartă arcuită între două turnuri. Enrique al II-lea a adăugat un al treilea turn de formă cilindrică care le leagă pe cele două exterioare.
În prezent, turnul găzduiește Muzeul Vivo de Al-Andaluz, un muzeu fascinant și educativ, cu prezentări audio-vizuale care descriu în mod viu cum era viața în Cordoba în jurul secolului al X-lea d.Hr., când trei culturi au coexistat în același spațiu: creștinismul, islamismul și iudaismul. De asemenea, în muzeu există machetă la scară a Moscheei Cordoba, așa cum era aceasta pe vremea maurilor, înainte de construirea catedralei.
4. Calleja de las Flores sau Aleea Florilor din Cordoba
Deși are multe străzi, străduțe și alei încântătoare care invită la plimbări în voie, cea mai populară și iubită stradă turistică din Cordoba este Calleja de las Flores. Aceasta este o alee îngustă decorată cu flori, situată în inima cartierului evreiesc. Pe sub arcade, pe zidurile și sub balcoanele caselor albe, turiștii pot admira aranjamentele florale pe toată lungimea străzii care se termină într-o mică piață la fel de înflorată.
5. Sărbătoarea florilor sau „La Fiesta de los Patios Cordobeses”
Poate cea mai potrivită perioadă din an pentru a vizita Cordoba este primăvara și, mai ales, luna mai. Această lună este una a sărbătorilor, festivalurilor, muzicii și dansului flamenco, a bunei dispoziții. Una dintre aceste sărbători este cea a florilor, numită „La Fiesta de los Patios Cordobeses sau ”Los Patios de Cordoba” (Sărbătoarea Curților din Cordoba sau Curțile din Cordoba). Este o sărbătoare a florilor și frumosului, a competiției închinată frumosului și măiestriei aranjării florilor și ornamentelor florale.
În fiecare an, în prima săptămână a lunii mai, orașul se îmbracă în culorile încântătoare ale unui festival care celebrează arta de a decora în mod elaborat curțile cu flori și plante colorate. „La Fiesta de los Patios Cordobeses sau ”Los Patios de Cordoba” este cel mai așteptat eveniment anual din Cordoba, prin spectacolul floral oferit de localnicii care își decorează casele și curțile caselor cu flori multicolore. Acest spectacol este o provocare și o plăcere pentru simțuri, o invitație pentru a admira frumosul, o bucurie a primăverii.
6. Spectacol ecvestru la Caballerias Reales
Caballerizas Reales (Grajdurile regale) găzduiesc o expoziție minunată în care protagonistul este calul de rasă spaniolă – calul andaluz. Caballerizas Reales se află de asemenea în centru vechi al orașului, acolo unde sunt concentrate cele mai mute obiective turistice din Cordoba. Grajdurile regale, după cum le spune și numele, au fost construite în anul 1570, la ordinele regelui Felipe al II-lea, un mare iubitor de cai, pentru a da naștere uneia dintre cele mai bune rase din istorie: Calul Andaluz – Rasa Pură Spaniolă. Spectacolul ecvestru prezentat este o ocazie unică de a admira frumusețea și magia acestor animale, dar și măiestria călăreților. Spectacolul constă din numere de dans pe muzică, care combina măiestria călăreților cu exercițiile cailor.
7. Muzeul Julio Romero de Torres
Acest muzeu aflat în Plaza del Potro nr. 1, găzduiește o parte din opera pictorului local Julio Romero de Torres, împreună cu unele dintre obiectele sale personale. Muzeul a fost deschis în 1931 și conține picturi valoroase ale artistului care demonstrează atașamentul său profund față de orașul natal. Pe lângă tablouri, se mai pot vedea și mobilierul, paletele și pensulele artistului, precum și biblioteca sa.
8. Piețele din Cordoba
Plaza del Triunfo este, probabil, cel mai cunoscut și frecventat loc turistic din Cordoba, inima orașului vechi sau medieval, întrucât această piața leagă între ele cele mai importante obiective turistice din oraș, deja prezentate mai sus.
Piața a fost numită după impozantul monument care se găsește aici, Triumful lui San Rafael, îngerul păzitor al orașului, care se află în imediata apropiere a Porții Podului. Monumentul a fost construit între anii 1765-1781 sub supravegherea arhitectului francez Miguel Verdiguier.
Plaza de las Tendillas este un reper important în oraș, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, un indiciu că farmecul aparte al orașului Cordoba nu se reduce doar la orașul vechi. Aici se găsesc numeroase monumente și clădiri cu fațade arătoase și roluri dintre cele mai importante pentru viața orașului. Între acestea, Ceasul Tendillas sau Ceasul Flamenco, întrucât ticăitul său a fost înlocuit cu sunete de chitară andaluză în ritmul muzicii „solea” – de asemenea un gen de muzică specific regiunii Andaluzia.
În mijlocul pieței tronează Monumentul Marelui Căpitan, o statuie ecvestră din bronz, cu excepția capului realizat din marmură albă, dedicată lui Gonzalo Fernández de Córdoba, un fost nobil și soldat spaniol cunoscut drept Marele Căpitan. Alte clădiri importante din piață sunt clădire La Unión și El Fénix Español (Uniunea și Phoenix-ul Spaniol), clădirea unei foste companii de asigurări, construită în anul 1927. O altă clădire impresionantă este Palatul Colomera (1928), fosta reședință a conților de Colomera, un titlu nobiliar spaniol creat de Carol al IV-lea.
Piața De La Corredera este, poate, cea mai atrăgătoare și interesantă piață din Cordoba, prin înfățișarea sa surprinzătoare dată de coloritul clădirilor care o înconjoară, dar și de forma sa dreptunghiulară, păstrată, din câte se pare, încă din vremea romanilor, când aici s-ar fi aflat intrarea într-un amfiteatru.
De-a lungul timpului, piața a avut mai multe utilizări, fiind chiar, în secolul al XIX-lea, arenă pentru coride, de unde și numele său. Astăzi piața este loc de întâlnire și relaxare pentru localnici care frecventează numeroasele restaurante și cafenele cu terase din piață. De asemenea, mai ales în zilele din weekend, aici sunt organizate numeroase târguri de cumpărături.
Piața del Potro, în traducere, Piața Mânzului este o piață veche cu înfățișare și trecut andaluz, poate cea mai reprezentativă din Cordoba, situată în cartierul San Francisco-Ribera. În centrul pieței se află Fântâna Potro, o construcție în stil renascentist din anul 1577, care reprezintă un mânz cu picioarele din față ridicate în care ține stema orașului.
Aici se țineau pe vremuri târgurile de animale cabaline din oraș, iar, mai târziu, a fost construit Spitalul de la Caridat (Spitalul Carității). De asemenea, în piață se află și Posada del Potro, o casă tipic andaluză cu curte, din secolul al XV-lea, folosită ca han cu terasă, care este menționată de Cervantes în romanul Don Quijote de la Mancha. Muzeul de Arte Frumoase și Muzeul Julio Romero de Torres, deja menționat mai sus, se află amândouă în această piață.
Alte obiective și atracții turistice din Cordoba introduc și mai mult vizitatorul în specificul, cultura și atmosfera andaluză a orașului. Iată câteva dintre acestea: Capela Sfântul Bartolomeu (Capilla Mudéjar de San Bartolomé), Casa Andaluză (Casa Andalusi), Palatul Viana (Palacio de Viana), Muzeul Coridei (Museo Taurino de Cordoba). Informații detaliate despre toate acestea pot fi obținute accesând link-urile din paranteze.
Pe lângă toate aceste obiective turistice, Cordoba își cucerește vizitatorii și prin atmosfera, obiceiurile și ritmul vieții de zi cu zi în care sunt impregnate din plin cultura și tradițiile specifice regiunii andaluze.
De explorat și descoperit sunt spectacolele de muzică și dans flamenco, mâncărurile tradiționale din bucătăria locală, deschizând lista (sau apetitul) cu vestitul tapas, apoi relaxarea într-o baie arabă, ori o tură de cumpărături prin magazinele de artizanat, suvenire și produse locale.
După ce am vizitat de curând Andaluzia, pot spune că, pentru un itinerariu de vacanță care să cuprindă tot ce are mai frumos și spectaculos această încântătoare regiune din sudul Spaniei, Cordoba nu trebuie sărită sau ocolită. Asta ar fi oricum dificil, căci Cordoba îți iese mereu în cale străbătând Andaluzia, pe indicatoarele de pe autostradă, pe hartă și GPS, în recomandările localnicilor, zărindu-i din depărtare casele albe, turnurile înalte, auzindu-i chemarea stăruitoare ce vine dinspre acestea.
Călătorii fericite!
Te-ar putea interesa și:
Niciun comentariu