Calatorii in strainatate Descoperă

Lacul Garda – cele mai frumoase locuri

Lacul Garda este cel mai mare lac din Italia și una dintre cele mai populare destinații turistice din nordul „cizmei italiene”, aflat între Brescia și Milano, la vest, și Verona și Veneția, la est. Lung de 51,9 km, având circumferința de 144 km și o suprafață totală de 370 kilometri pătrați, Lacul Garda străbate numeroase localități pitorești din trei provincii importante ale Italiei: Veneto (în partea de sud-est) , Brescia (la sud-vest) și Trento (la nord). Numele lacului („garda”) are origine germanică și derivă din cel al orașului omonim (Garda), afla pe malul estic al lacului, în provincia Verona. Acesta atestă prezența germanică în zonă între secolele al VI-lea și al VIII-lea d.Hr. Concret, „garda” provine din cuvântul german „warda” care înseamnă „loc de pază”, „loc de observație” sau „loc de siguranță.

Fiind un lac alpin, format în craterul unui vulcan, la sfârșitul ultimei glaciațiuni, o mare parte a lacului, cea îngustă, se întinde spre nord între provinciile Verona și Trento și este vegheată de măreția muntelui Baldo, un lanț muntos din Alpii italieni. Acesta face ca peisajele și așezările din zona muntoasă a lacului să fie mai spectaculoase, cu numeroase terase și puncte de belvedere, podgorii, livezi, case și așezări întregi cocoțate pe dealurile înalte sau pe pereții abrupți ai muntelui, toate cu vedere spre lac.

Traversând această zonă pe șoseaua întinsă de pe marginea lacului, cu mașina sau autobuzul, pe bicicletă, scuter sau motocicletă, prin tunelurile cu ferestre spre lac ce străpung muntele și trec prin mijlocul așezărilor decorate din abundență cu flori, ești cuprins brusc de emoția și frenezia unei călătorii paradisiace într-o lume de vis, amintind de locurile și atmosfera minunată întâlnită în basme, ori în filmele romantice italiene și americane, nu puține dintre ele inspirate și chiar folosind scene din decorul acestor locuri.

E greu și chiar inutil să faci un top al acestor așezări, așa cum am mai văzut. Să așezi într-o ierarhie pe locul 1 o localitate și alta pe locul 10, ar fi chiar nedrept pentru localitățile „codașe”, căci fiecare își are atractivitatea și frumusețea ei aparte, specifică. O idee bună pentru a vizita aceste localități, din ce în ce mai întâlnită printre turiști, ar fi un tur cu mașina al întregului lac. O zi ar fi suficientă pentru vizite mai scurte, în care să fie cuprinse cele mai populare și atrăgătoare localități de pe malurile care înconjoară lacul. Pentru cei care vor să exploreze, să descopere și să se bucure mai mult de farmecul și „secretele” acestor locuri, șederile mai lungi, de câteva zile, sunt, bineînțeles, recomandate.

Fie că pornim din sud, din Sirmione, fie din nord, de la Riva del Garda, fie că începem de pe malul estic cu Lazise, sau de pe cel vestic, cu Limone sul Garda sau Salo, depinde în care din cele trei provincii italiene pe care le străbate lacul ne aflăm, vom începe „cu dreptul” o călătorie pe tărâmul frumosului, în care singuri vom hotărî ce ne-a plăcut mai mult, ce ne-a cucerit de la prima vedere, ce ne-a rămas la suflet, locul în care ne-am regăsit cel mai mult, cel pe care nu-l vom uita, poate, niciodată și care ne va chema înapoi cu stăruință.

Știu că marea plăcere a unui călător autentic, împătimit este aceea de a descoperi singur locurile care îi ies în cale, cu farmecul, oamenii, obiceiurile, tradițiile și specificul lor. Totuși, iată câteva recomandări, în fapt câteva repere care vă vor ghida mai ușor spre cele mai populare așezări și printre cele mai captivante atracții ale Lacului Garda:

Localități din sud: Sirmione, Peschiera del Garda și Desenzano del Garda

Sirmione

În sud, în provincia Veneto, Sirmione, flancat de fermecătoarele Peschiera del Garda și Desenzano del Garda, reprezintă bijuteria țărmului sudic, cel mai cunoscut și apreciat orășel, vedeta acestei zone a lacului datorită în principal castelului Scaligero, aflat într-o mică peninsulă, dar și centrului pitoresc care invită la plimbări pe străzile înguste ce șerpuiesc printre restaurante, cafenele, terase, buticuri, prăvălii și magazine de suvenire, clădiri istorice și case frumos decorate cu flori. Sirmione este căutat și pentru vizitele la ruinele unei vile romane cunoscută drept Grotele lui Catullus, construită între sfârșitul secolului I î.Hr. și începutul secolului I d.Hr. Priveliștile asupra lacului de pe ruinele acestei vile sunt cu adevărat încântătoare.

Sirmione
Sirmione
Sirmione
Peschiera del Garda
Peschiera del Garda
Desenzano del Garda

Localități de pe malul estic: Lazise, Bardolino, Garda, Malcesine

Mutându-ne pe malul estic, dăm de unele dintre cele mai frumoase așezări ale Lacului Garda. Chiar dacă sunt mai puțin cunoscute, Lazise, Bardolino, Garda sau, preferatul meu, mult mai micuțul și discretul, dar romanticul și fermecătorul Malcesine, ar putea fi adevărate revelații pentru turiștii care le vizitează.

Lazise

Lazise te cucerește cu înfățișarea sa romantică de cum ai intrat în vechea cetate a orașului – Castelul Lazise – cu zidurile sale înalte, fascinante. Principala poartă a acestuia, vechea Porta San Zeno, pe care se află inscripționat numele orașului, te poartă fascinant înapoi în timp, călătorind în vremurile familiei Scaligeri (Casa Della Scala), cei care au ocupat și condus Verona și Veneția, timp de 125 de ani, din 1262 până în 1387. Plimbările în voie pe străzile lungi și înguste mărginite de zidurile castelului vechi sunt o adevărată delectare. La fel și cele de pe faleza lungă și fermecătoare care se întinde pe malul lacului cu vedere spre Alpii italieni.

Bardolino

Bardolino, fiind un oraș mai mare, este de obicei și mai aglomerat, marcat de forfota vieții cotidiene a localnicilor, dar și de numărul mare al turiștilor care animă și umplu străzile, magazinele, restaurantele, în vizitele lor de o zi în oraș. Bardolino este recunoscut mai ales pentru podgoriile și vinurile foarte apreciate, dar și pentru livezile de măslini și uleiul de calitate produs aici, foarte căutat, inclusiv de către turiști. De aceea, în Bardolino sunt organizate tururi ghidate, cu degustare de vin, ulei de măsline și mâncare.

Garda

Garda, ceva mai mic și discret, în ciuda rezonanței numelui său, este apreciat mai ales pentru vilele, palatele și bisericile sale valoroase, cum ar fi: Villa degli Albertini (secolul al XVI-lea) cu arborii săi de magnolie, Palazzo dei Capitani ( Palatul Căpitanilor ), un edificiu galben pal construit în stil gotic venețian (secolul al XIV-lea), Palazzo Carlotti, construit în stil renascentist sau Biserica Santa Maria Assunta, construită între secolele VI-VII, și refăcută începând cu anul 1530 de către Giovanni Matteo Giberti. De asemenea, un loc de vizitat în Garda este și Rocca of Garda, un castel situat la 300 m deasupra orașului, care oferă priveliști minunate asupra întregului lac. Tot aici se află și o mănăstire din Ordinul Fraților Sfintei Fecioare Maria de la Muntele Carmel („Carmeliți”), din secolul al XV-lea.

Garda
Garda
Garda

Malcesine

Malcesine este cea mai veche dintre toate așezările lacului, un sat medieval fascinant, ce și-a păstrat farmecul autentic vechi de secole. Principala sa atracție este castelul vechi – Castelul Scaligero, care are fortificații din secolul al XIII-lea și un turn medieval mai vechi din piatră naturală albă. În ciuda numelui, castelul nu a fost construit de Scaligeri, ci doar ocupat de aceștia în timpul domniei lor. Castelul este suspendat deasupra apei, veghind de secole asupra lacului și este astăzi o atracție turistică ce uimește mai ales prin vederile panoramice asupra întinsului îndepărtat și albastru al lacului îmbrățișat la nord de vigoarea și măreția Alpilor italieni.

O mărturie a farmecului deosebit al acestor locuri este consemnată de Johann Wolfgang von Goethe în jurnalul său de călătorie, „Călătorie în Italia”, pe timpul șederii și vizitei sale aici, între 12-14 septembrie 1786.

Aceeași familie della Scala (Scaligeri), care a condus timp de mai bine de un secol Verona și Veneția, a posedat în Malcesine și Palazzo dei Capitani, construit de asemenea pe malul lacului. Spre deosebire însă de Castelul Scaligero, Palatul Căpitanilor a fost construit de familia Scala între secolele al XIII-lea și al XIV-lea pe locul unor vestigii romane mai vechi. După cea a avut de-a lungul timpului mai mulți proprietari, castelul a intrat definitiv în proprietatea comunei Malcesine în anul 1897. Astăzi este folosit astăzi pentru expoziții, evenimente și găzduiește și biblioteca publică.

Prin curțile și casele sale vechi înflorate, cu aleile înguste ce șerpuiesc către lac, printre case și pe lângă zidurile vechi, Malcesine oferă înfățișarea unui loc de basm, făcut parcă pentru a spune sau imagina povesti minunate, de neuitat.

Monte Baldo

În spatele comunei Malcesine se ridică Monte Baldo, înalt de 2.218 m, înălțime pe care se poate ajunge mai întâi cu telecabina rotativă până la 1.750 m. De aici, poate fi accesat cel mai înalt punct mergând pe jos câțiva kilometri spre sud, de-a lungul crestei.

Localități din nord: Torbole și Riva del Garda

Înaintând spre capătul de nord și din ce în ce mai muntos al lacului, în provincia Trento, vom întâlni în drum două dintre cele mai atrăgătoare și populare așezări: Torbole și Riva del Garda.

Torbole

Torbole este un mic și vechi sat ce impresionează prin frumusețea sa deosebită. Casele sale vechi, printre care șerpuiesc alei înguste ce duc spre lac, trezesc apetitul pentru plimbări relaxante și romantice. Mai ales spre seară, piața veche din Torbole, dar și micuțul port devin locuri de întâlnire și socializare pentru localnici și turiști, într-un decor încântător, în care Lacul Garda este muza ce inspiră clipe, trăiri și emoții de neuitat.

Situat între malul lacului Garda, muntele Monte Baldo și câmpia Piana del Sarca, Torbole este supus constant curenților de aer puternici, ceea ce a făcut din micuța așezare un centru internațional de windsurfing și navigație și un adevărat paradis pentru iubitorii de sporturi nautice, mai ales că în Torbole bărcile cu motor sunt interzise.

Riva del Garda

Riva del Garda se apropie de dimensiunile unui oraș, fiind cel mai mare dintre toate localitățile lacului Garda și, poate, și cel mai ofertant din punct de vedere turistic. Influențele venețiene dar și cele austro-ungare (1815–1918), sub stăpânirea cărora s-a aflat sunt vizibile în înfățișarea orașului.

Riva del Garda
Riva del Garda
Riva del Garda

Cu porturile sale, Riva del Garda este un centru important și iubit în principal de către amatorii de windsurfing și plimbări cu barca cu vele. O modă în creștere în ultimii ani este ciclismul montan pe Lacul Garda. Datorită festivalului anual de biciclete și a numeroaselor oferte de tururi în jurul Riva del Garda, orașul este un punct ideal de întâlnire pentru bicicliști. 

În frumoasa piață centrală „Piazza III Novembre” sunt câteva monumente importante de vizitat: palatele „Palazzo Pretorio”, „Palazzo del Comune”, „Torre Apponale” și, nu în ultimul rând, fortăreața „La Rocca” înconjurată de canalele și sediul Muzeul Orașului. De asemenea, în Riva se găsesc pitoreștile biserici antice, dar și spectaculosul „Bastione”. Construit la începutul secolului al XVI-lea, bastionul de piatră gri, situat pe versanții Muntelui Rocchetta , este unul dintre simbolurile orașului Riva del Garda ce domină spectaculos orașul și lacul.

Localități de pe malul vestic: Salo, Limone sul Garda

Ne mutăm pe malul de vest, în provincia Brescia, acolo unde dăm peste Limone sul Garda și unde gândurile ne zboară către vestitul și gustosul Limoncelo și lâmâile din care este produs. Deși Limone sul Garda chiar are o tradiție veche în cultura de lămâi, se pare că denumirea orașului ar fi chiar mai veche și s-ar trage din vechiul cuvânt lemos, care în latină înseamnă graniță, cu referire la delimitarea teritorială a așezării de celelalte localități învecinate. Din pură coincidență sau, poate, ca o autosugestie, cultivarea lămâilor a devenit peste secole principala îndeletnicire în zonă, o afacere care a prosperat de-a lungul timpului și care a devenit cartea de identitate a așezării.

Limone sul Garda încântă mai ales prin cadrul său natural spectaculos, fiind adăpostit în umbra versanților înalți, pe de o parte, luminat de deschiderea largă a lacului, pe de alta.

Limone sul Garda este considerată astăzi una dintre cele mai atrăgătoare și primitoare stațiuni de pe malul lacului Garda. În ciuda promenadei sale lungi și atrăgătoare, aceasta spune prea puțin despre satul fermecător care trebuie vizitat la pas pentru a-i descoperi măcar o parte din splendorile și atracțiile de care nu duce deloc lipsă. Veți admira casele și străzile vechi, bisericile vechi, muzeele și parcurile, piețele și monumentele, magazinele cu suvenire și cele „galbene” dedicate lămâilor, totodată și obiceiurile, tradițiile și oamenii unui loc care vă va fascina cu specificul, cultura și ritmul său, toate într-un decor uimitor.

Salo

Înaintând pe malul vestic, ajungem în regiunea Lombardia, unde vom întâlni în cale micuțul și fermecătorul Salo, cu cea mai lungă și frumoasă promenadă de-a lungul malului lacului. Orașul vechi, mic, dar fermecător, cu înfățișare și origini medievale, invită la plimbări relaxante și vizite care încep din Piazza Vittoria, punctul de sosire pentru feriboturile din alte orașe care înconjoară Lacul Garda. Orașul istoric se află în spatele acestei piețe, iar promenada se îndreaptă în ambele direcții de-a lungul coastei de aici, cu un mic port la sud. De-a lungul promenadei, există numeroase cafenele și restaurante care îmbie turiștii cu aromele lor, dar și cu priveliștile minunate spre lac.

Salo
Salo

Catedrala din Salo, în stil gotic târziu, cu un portal renascentist de la sfârșitul secolului al XV-lea de Antonio della Porta și Gasparo din Cairano, Turnul cu ceas, o poartă mare cu un ceas în stil baroc care a fost reconstruit în anii 1770, Chiesa della Visitazione, o mică biserică în stil baroc cu patru statui în fațadă, Palazzo della Magnifica Patria, un palat din secolul al XVI-lea care conține un muzeu ce explică evenimentele de importanță istorică ale așezării, sunt cele mai importante obiective de vizitat în Salo.

Pe oricare din malurile lacului te-ai afla, dar parcă mai ales pe cel estic, drumul care înconjoară întinderea imensă de apă îți va scoate în cale, rând pe rând, surprize încântătoare, ademenitoare. Dacă timpul prea scurt nu-ți va permite să te oprești în fiecare sat sau orășel pe care îl vei întâlni, în schimbul unei păreri de rău privind peste umăr, vei lasă poate acestor locuri o caldă și sinceră promisiune de întoarcere.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu