Probabil, multe locuri și destinații turistice din lume nu s-ar fi bucurat de succesul pe care îl au astăzi, dacă nu le-am fi aflat mai întâi din fotografii, emisiuni de televiziune, cărți și, mai ales, filme. Probabil, fără acestea, nu am fi deprins nici plăcerea de a călători și nici pe aceea de a visa…cu ochii deschiși. Fără Pacientul englez, romanul tulburător al lui Michael Ondaatje și filmul cu același nume, ori fără Gladiatorul sau La vita e bella (Viața e frumoasă) și multe, multe alte cărți și filme, Toscana nu ar fi fost atât de cunoscută astăzi, dar nici atât râvnită. Fără romanele lui Dan Brown și filmele făcute după acestea, nici Parisul, Roma și Vaticanul, Florența sau Barcelona nu ar fi primit atât de mulți turiști în fiecare an. Poate mulți dintre noi nu ar fi auzit niciodată de insula grecească Skopelos, dacă filmul american Mamma Mia! nu ar fi fost filmat în totalitate acolo.
Am putea, probabil, să continuăm aceste exemple la nesfârșit, căci multe dintre locurile, destinațiile sau atracțiile turistice din lume, au trezit în noi dorința și interesul de a le vizita și vedea pe viu, după ce le-am văzut mai întâi în filme, după ce ne-au încântat, ne-au fascinat și ne-au făcut să visăm că vom ajunge cândva „acolo”. Iată zece destinații turistice care și-au căpătat celebritatea după ce au apărut mai întâi în filme:
1. Castelul Eilean Donan, Scoția
Este un castel vechi, din sec. XIII, aflat pe insula cu același nume, devenit un fel de imagine simbol pentru peisajele insulelor scoțiene (790 la număr), fiind des fotografiat și filmat, redat în albume, ghiduri turistice, dar și în filme artistice, documentare și emisiuni de televiziune. Castelul a apărut în mai multe filme, între care Highlander (Nemuritorul, 1986), cu Christopher Lambert și Sean Connery în rolurile principale; Monstrul din Loch Ness (1996); Entrapment (Capcană pentru hoți, 1999), cu Sean Connery și Catherine Zeta-Jones, actori principali; James Bond-The world is not enough (1999), cu Pierce Brosnan în rolul lui James Bond. Eilean Donan este astăzi una dintre destinațiile turistice de top ale Scoției.
2. Piazza Grande, Arrezo, regiunea Toscana, Italia
În Piazza Grande din Arrezo, regizorul și actorul italian Roberto Benigni a filmat în anul 1997 scene din prima parte a filmului La vita e bella (Viața e frumoasă). Arezzo, aflat la 65 de km de Siena și 80 de Florența, este locul de naștere a lui Petrarca, dar și orașul în care au trăit și lucrat Giorgio Vasari și Giovanni Cimabue, renumiți artiști italieni ale căror opere pot fi admirate în multe dintre orașele Toscanei. Locul mai este cunoscut și ca Piazza Vasari, după numele celebrului arhitect italian care a trăit și a lucrat aici, Giorgio Vasari. Cu toate acestea, Arezzo este cunoscut mai ales ca fiind…..”locul în care s-a filmat La vita e bella„.
3. Capela Rosslyn, Scoția
Aflată la câțiva km de orașul scoțian Edinburgh, această biserică din sec. XIV este frecvent asociata cu Ordinul Cavalerilor Templieri. Misterul și speculațiile din jurul său, potrivit cărora aici s-ar afla îngropate comoara Cavalerilor Templieri și Sfântul Graal, au fost alimentate de apariția în anul 2003 a romanului Codul lui Da Vinci, scris de autorul american Dan Brown. Mai multe scene din filmul care a ecranizat acest roman, cu Tom Hanks în rolul principal, au fost filmate aici. De la apariția romanului și mai ales a filmului cu același nume, numărul turiștilor s-a dublat, Capela Rosslyn fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Scoției.
4. Cefalu, insula Siciliei, Italia
Cefalu (foto), ca și Noto sau mult mai cunoscutul Taormina, sunt mici orașe sau comune ce se întind pe coastele însorite ale Siciliei. Aceste locuri, cunoscute pentru frumusețea, pitorescul și farmecul lor aparte, sunt alese frecvent de cineaști, mai ales de cei italieni, pentru a filma scene sugestive din filmele lor, așa cum este și „Malena”, îndrăgitul film regizat de Giuseppe Tornatore, pe muzica lui Ennio Morricone, având-o pe Monica Belluci în rolul principal.
5. Skopelos, Grecia
Skopelos este o insulă grecească care face parte din grupul de insule al Sporadelor de Nord din Marea Egee. Skopelos se situează între insulele Skiatos și Alonissos și, deși este mai mare decât acestea, este mai retrasă și mai greu accesibilă turiștilor care vor să ajungă aici, singurul aeroport din apropiere fiind pe insula Skiatos, de unde se poate ajunge cu feribotul, sau orașul Velos, de unde o călătorie până în Skopelos, tot cu feribotul, durează 3 ore și 30 de minute. Din acest motiv, insula Skopelos este mai puțin frecventată de turiști. Cel puțin așa era până în anul 2008, când aici a fost filmat în totalitate prima parte a filmului american Mamma Mia!, având în distribuție actori renumiți, ca: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried, etc.
6. Terrappile, Toscana, Italia
Cei care au văzut filmul Gladiatorul, cu actorul Russell Crowe în rolul principal, își amintesc probabil scena dramatică a întoarcerii acasă a generalului Maximus. În anul 2000, regizorul britanic Ridley Scott a ales această zonă (numită Terrapille) de lângă orășelul medieval Pienza (Toscana, Italia), așezată pe văile unduitoare ale celebrei Val d’Orcia, pentru a filma câteva scene din filmul Gladiatorul. Drumul flancat de chiparoși șerpuiește în depărtare peste câmpiile aurii ale Val d’Orcia, către o casă toscană tradițională (casa generalului Maximus, în film), devenită astăzi o casa di campagna (pensiune) foarte căutată de turiștii care vizitează Toscana, cel mai probabil și pentru că pe aici a trecut… Gladiatorul.
7. Dubrovnik, Croația
Una dintre locațiile alese pentru celebrul serial Games of Thrones (Urzeala tronurilor) a fost fascinantul și fermecătorul oraș medieval Dubrovnik, o stațiune de la Marea Adriatică, aflată în sudul extrem al Croației. Apreciat și vizitat de turiști și înainte de apariția serialului Games of Thrones, Dubrovnik a înregistrat o popularitate din ce în ce mai mare pe măsură ce a fost asociat cu Games of Thrones și King’s Landing (Debarcaderul Regelui) – capitala și cel mai mare oraș din Westeros, în film continentul pe care se afla unul dintre cele Șapte Regate, numit Tronul de Fier, stabilit aici de către familia Targaryen.
8. Hobbiton, Noua Zeelandă
La 10 km de Matamata, un oraș din regiunea Waikato din Insula de Nord a Noii Zeelande se află micuțul sat al hobiților din celebra trilogie Stăpânul Inelelor (Lord of the Rings). Producția, inspirată și realizată după nu mai puțin cunoscutul roman de fantezie cu același nume al scriitorului englez J. R. R. Tolkien, a fost filmată în totalitate în Noua Zeelandă. Peter Jackson, regizorul filmului, a fost impresionat de frumusețea naturala a acestui loc. („această regiune este ca o bucățică din Anglia veche” – Peter Jackson), considerându-l perfect pentru Pământul de Mijloc, aproape de ceea ce Tolkien și-a imaginat în cartea sa, atunci când a scris-o inspirându-se din peisajele rurale ale Angliei vremurilor sale. Platoul de filmare care a fost amenajat aici, un sătuc de poveste cu cele 44 de căsuțe din cherestea, așa cum este redat și în această fotografie, a fost păstrat după încheierea filmărilor devenind o destinație turistică de succes.
9. Castelul Alnwick, Anglia
În nordul Angliei, în comitatul Northumberland, se află Castelul Alnwick, al doilea cel mai mare castel locuit din Anglia, după Castelul Windsor. Castelul se află în proprietatea celui de-al 12-lea duce de Northumberland, care ocupă doar o parte din castel, acesta fiind deschis publicului larg pe tot parcursul verii. Construcția fortificată începută în anul 1096 de un nobil din Alnwick a fost platou de filmare pentru mai multe filme și seriale de televiziune. Dar castelul a devenit cunoscut în întreaga lume mai ales din anul 2001, atunci când a fost folosit ca locație pentru Castelul Hogwarts, din primele două filme ale seriei Harry Potter – „Harry Potter și piatra filosofală” și „Harry Potter și camera secretelor”.
10. Petra, Iordania
„Trezoreria” („Al Khazneh”) este unul dintre templele fostului oraș antic Petra (Iordania), săpat direct în stâncă. Construcția sa a început în sec. VI î.Hr., de către nabateeni – triburi nomade arabe antice, apărute în sec. IV î. Hr., în nord-vestul Peninsulei Arabice și în sud-estul Palestinei antice. Johann Ludwig Burckhardt, un explorator elvețian, a fost primul european care a vizitat ruinele acestui oraș antic, în anul 1812, și care le-a făcut cunoscute europenilor. Dar, poate, contribuția cea mai mare pentru numărul mare de turiști care vizitează Petra în fiecare an a avut-o filmul Indiana Jones și ultima cruciadă, cu Harrison Ford și Sean Connery în rolurile principale. Scenele finale au fost filmate aici în anul 1989.
Niciun comentariu