Calatorii in strainatate Descoperă Oameni si locuri

“Miradouros” și „mirantes” sau Porto în cele mai frumoase imagini

Miradouro (miradouros – plural) înseamnă în portugheză punct de vedere, de observare sau panoramic. Miradouro ((în spaniolă, miradores) pare un cuvânt născut dintr-un moment de încântare și exaltare privind orașul Porto de la înălțimea acestor puncte de belvedere care se găsesc răspândite mai ales pe malul nordic al Râului Douro, cel pe care este construit de fapt orașul Porto și de unde acesta și-a luat înfățișarea atât de spectaculoasă și captivantă de astăzi.

„Miradouro” da Porto – vedere din Grădinile Palatului de Cristal

În Porto există numeroase astfel de locuri, unele cunoscute, căutate și apreciate de către turiști și localnici, altele încă „ascunse” sau nedescoperite ori mai puțin știute. Cei care vin aici se delectează cu priveliștile și imaginile pitorești care se deschid din aceste locuri asupra orașului, mereu în fundal cu râul Douro și podurile sale uriașe pe sub care trec necontenit bărci sau vaporașe pline de turiști.

Printre cele mai apreciate miradouros din Porto, se numără: Passeio das Virtudes, Miradouro da VitóriaMiradouro da Ponte de Dom Luís I (Podul Dom Luís I)Miradouro da Serra do PilarMarginal de GaiaTurnul Igreja dos ClérigosMiradouro da Jardins do Palácio de Cristal (Grădinile Palatului de Cristal).

Passeio das Virtudes

Pe strada Rua de Azevedo de Albuquerque, în centrul istoric al orașului Porto, se află Parque das Virtudes (Parcul Virtuților), de fapt o grădină suspendată proiectată de grădinarul peisagist José Marques Loureiro, în secolul al XVII-lea. În 1965, parcul a fost achiziționat de Consiliul orașului Porto și restaurat în anul 1998. Întrucât prin fața acestui parc trece o alee foarte frecventată atât de localnici, cât și de turiști, datorită mai ales priveliștilor încântătoare asupra Vămii, râului Douro și Vila Nova de Gaia, locul este cunoscut mai ales ca Passeio das Virtudes.

Foto: melhoresdestinos

Pe timpul zilei, la apus sau după lăsarea serii, locul oferă imagini impresionante asupra orașului. Totuși, Passeio das Virtudes este căutat mai ales spre apus și la orele serii, când priveliștile încântătoare pot fi savurate de pe terasele barurilor și restaurantelor aflate aici sau, pur și simplu, întins pe iarbă.

Parque das Virtudes găzduiește și cel mai mare Ginkgo Biloba din Portugalia, un copac din secolul al XVIII-lea, originar din China, cu o lungime de aproximativ 35 de metri, fiind clasificat ca arbore de interes public de către Direcția Generală a Pădurilor din Portugalia, în anul 2005.

Miradouro da Vitória

Se află lângă biserica Nossa Senhora da Vitória, în cartierul cu același nume, și, deși este un loc cam retras, ce pare abandonat fiind prost semnalizat, priveliștile de aici asupra râului Douro, cartierelor Ribeira și Vila Nova de Gaia sunt uimitoare.

Miradouro da Vitória

Miradouro da Ponte de Dom Luís I (Podul Dom Luís I)

Ponte de Dom Luís I (Podul Dom Luís I), cu o înălțime de 146 de picioare, podul metalic Dom Luis I, care leagă Porto de Vila Nova de Gaia, oferă vederi incredibile ale orașului vechi Porto, râului Douro și Villa Nova de Gaia.

Imagine de pe Podul Dom Luis I

Miradouro da Serra do Pilar

Miradouro da Serra do Pilar, după numele fostei mănăstiri Mosteiro da Serra do Pilar, este, probabil cel mai înalt punct, de data acesta cu vedere inversă, din Vila Nova de Gaia asupra Podului Dom Luis I și orașului Porto. Locul este, de asemenea, foarte potrivit pentru a urmări apusul, cu soarele scufundându-se în apele râului Douro.

Vedere de pe colinele mănăstirii Serra do Pilar. Foto: melhoresdestinos

Marginal de Gaia

Marginal de Gaia se află pe malul sudic al râului Douro, mai exact pe Bulevardul Diogo Leite (Av. de Diogo Leite), în Vila Nova de Gaia, cel mai bun loc pentru a vedea peste apă partea veche a orașului Porto și cartierul Ribeira, cu casele si clădirile sale colorate în prim plan, înălțându-se spre inima orașului.

Turnul Igreja dos Clérigos

Turnul Igreja dos Clérigos este turnul clopotniță al bisericii cu același nume, construit între 1732 și 1750 de arhitect italian Nicolau Nasoni. Cu o înălțime de 76, 2 metri, este cel mai înalt punct de observație din oraș, vizibil din multe locuri ale acestuia. Efortul urcării celor 230 de trepte pe șase niveluri va fi răsplătit cu vederi panoramice incredibile asupra întregului oraș

Turnul Clérigos înălțându-se în depărtare peste oraș

Miradouro da Jardins do Palácio de Cristal (Grădinile Palatului de Cristal)

Noi am fost impresionați mai ales de Grădinile Palatului de Cristal și priveliștile minunate care se deschid de la înălțimea acesteia asupra orașului. De pe aleile înflorate, de pe bănci ori șezând întins pe iarba deasă și proaspătă a parcului, sau urcând în turnul vechi care se găsește aici, turiștii se pot delecta cu imaginea spectaculoasă, ca o scenă uriașă, care se deschide asupra orașului traversat de râul Douro și podurile sale.

Grădinile Palatului de Cristal, aflate în parohia comunitară Massarelos, în partea de nord-vest a orașului Porto, au fost proiectate în anul 1860 de peisagistul german Émile David. Planul a fost acela de a decora împrejurimile Palatului de Cristal de atunci, înlocuit în anul 1950 cu Pavilionul Rosa Mota, un spațiu destinat desfășurării de evenimente culturale, sportive și de afaceri și care oferă, de asemenea, posibilitatea unor priveliști încântătoare de pe acoperișul clădirii.

Grădina Émile David, dedicată creatorului acestui loc, conține exemplare frumoase de rododendronicamelliaaraucáriaginkgo biloba, fagi, dar și un șir de palmieri înalți și subțiri printre care priveliștile asupra orașului par și mai spectaculoase. Aici se află, de asemenea, Capela lui Carlos Alberto de Sardinia, rege al Sardiniei între 1831 și 1849, dar și mai multe fântâni în stil renascentist.

Articole similare

Niciun comentariu

Lasă un comentariu