Palatul Pena se află în orașul Sintra, cândva reședința de vară a nobililor și regilor portughezi, astăzi cea mai vizitată destinație turistică a Portugaliei, aflată la aproximativ 25 de km de Lisabona. Castelul romantic atrage prin ineditul înfățișării sale, fiind colorat în galben și roșu, dar și prin poziționarea sa spectaculoasă. Construit deasupra orașului Sintra, pe cel mai înalt vârf al dealurilor Serra da Sintra, palatul poate fi ușor observat din depărtare, ca una dintre cele mai fotogenice și captivante imagini sub care se poate înfățișa un castel. Se spune că, în zilele senine, palatul poate fi zărit din Lisabona, în imagini cu adevărat uimitoare. Privind invers, de pe terasele și turnurile înalte ale palatului, nu doar Sintra, dar și contururile capitalei pot fi reperate scrutând orizontul îndepărtat.
Aceste imagini romantice, seducătoare, care circulă din abundență pe internet și pe rețelele sociale, au făcut din Palatul Pena cel mai râvnit și popular obiectiv turistic al Portugaliei, un simbol cu care întreg orașul Sintra se identifică și este adesea chiar confundat de către turiști.
Scurt istoric al Palatului Pena
Povestea palatului începe în Evul Mediu, atunci când pe locul său de astăzi a fost ridicată o capelă închinată Maicii Domnului din Pena, după ce, potrivit tradiției, în acest loc s-ar fi arătat Fecioara Maria. Apoi, unul dintre regii Portugaliei, Manuel I, a ridicat aici o mănăstire, iar Pena a rămas timp de secole un loc retras și liniștit pentru meditație, adăpostind doar câțiva călugări.
În secolul al XVIII-lea, mănăstirea a fost grav avariată de un fulger, apoi, în urma cutremurului de la Lisabona din anul 1755, întreaga mănăstire a fost transformată în ruine. A rămas astfel timp de mai multe decenii, până când regele Ferdinand II al Portugaliei, impresionat de frumsețea naturală a locurilor care înconjurau ruinele mănăstirii a decis, în anul 1838, să cumpere vechea mănăstire și toate pământurile din jur, dar și Castelul Maurilor din zonă, împreună cu alte case și moșii. La scurt timp după ce a devenit proprietarul acestor locuri, Ferdinand al II-lea a cerut ridicarea pe ruinele mănăstirii a unui palat care să servească drept reședință de vară pentru familia regală portugheză.
Baronul Wilhelm Ludwig von Eschwege (1777–1855), un geograf, inginer minier și arhitect german, cu o bogată cunoaștere a arhitecturii castelelor germane de pe fluviul Rin, și nu numai, datorită în special pasiunii sale pentru călătorii, a fost cel desemnat de regele Ferdinand să construiască Palatul Pena, finalizat cu ceva întârzieri în anul 1847.
Elisa Hensler, Contesă de Edla și cea de a doua soție a lui Ferdinand, s-a ocupat de palat după moartea regelui. În cele din urmă, contesa a vândut palatul regelui Luis I, care l-a folosit frecvent împreună cu familia sa până în anul 1889, când palatul a devenit proprietate a statului portughez. După Revoluția Republicană de la 1910 care a dus la răsturnarea monarhiei portugheze vechi de secole și transformarea țării în republică, Palatul Pena a fost clasificat ca monument național și transformat în muzeu, devenind în timp unul dintre cele mai vizitate monumente ale Portugaliei.
Arhitectura
„Castelul Pena” (Pena Castle), așa cum este mai degrabă cunoscut printre turiștii din întreaga lume, atrage și este ușor de recunoscut astăzi, nu doar în Sintra sau Portugalia, ci în întreaga lume, mai ales după fațadele colorate predominant în galben și roșu, un element distinct între toate castele din lume. Puține castele sau palate din lume reușesc să atragă și să fascineze, așa cum o face Palatul Pena cu imaginea sa colorată, romantică, seducătoare.
Pentru cunoscătorul și iubitorul de artă, Pena impresionează însă prin abundența și amestecul eclectic de stiluri (gotic, manuelin, islamic, renascentist) din îmbinarea cărora transpare gustul exotic al romantismului. Acestea au fost revelate mai ales în urma primelor renovări și restaurări, când au fost constatate și elemente arhitecturale asemănătoare cu cele ale Turnului Belem din Lisabona.
Interiorul
Se spune despre interiorul Palatului Pena că nu ar fi la fel de spectaculos și impresionant pe cât este el la exterior. Aprecierile sunt influențate probabil și de cozile lungi și durata mare de așteptare pentru o vizită care, din cauza numărului mare de vizitatori, nu poate dura mai mult de 30 minute. Într-adevăr, o vizită „pe fugă” într-un muzeu nu poate fi o experiență prea plăcută.
Interiorul Palatului Pena, așa cum arată astăzi, este rezultatul restaurării din anul 1910, când nobilimea portugheză a fugit în Brazilia pentru a scăpa de revoluție. Acesta cuprinde numeroase săli și camere regale decorate cu piese de mobilier și lucrări de artă dintre cele mai fine și valoroase, toate datând din secolul al XIX-lea. Impresionante sunt Sala de Visitas (Camera de zi), Salao Nobre (Camera nobilă) și camerele personale ale regelui. De asemenea, în palat este încorporată și vechea mănăstire în stil manuelin, în jurul căreia a fost construit palatul.
Grădinile – „Parcul Pena”
Mult prea fotografiat, expus și arătat ca pe o comoară sau minune unică și mult prea râvnită a Portugaliei, palatul colorat fascinează și atrage mai ales prin imaginea sa exterioară, atât de colorată, ispititoare și…strălucitoare încât uneori poate deveni…orbitoare. Mulți turiști se mulțumesc cu vizitarea palatului și pierd din vedere (sau din timpul de vizitare) grădinile acestuia, care, ce-i drept, de la distanță par doar o pădure densă și sălbatică, nu foarte atractivă. Doar că, odată ce ai pătruns în parc, vei da peste poteci care șerpuiesc necontenit prin locuri ce te ademenesc cu farmecul lor aparte și aerul misterios.
Parcul Pena înseamnă de fapt 200 de hectare de pădure luxuriantă și peisaje dramatice, astfel concepute și amenajate încât împrejurimile palatului să fie o caldă invitație la relaxare și delectare în inima naturii.
Porțiuni stâncoase cu puncte de belvedere uimitoare asupra palatului și orașului Sintra, grădini înfloritoare de ferigi, pâraie și mci cascade răcoritoare și chiar o cabană alpină îți ies în cale în acest parc, dacă ai timpul și „chemarea” necesare să te „pierzi” pe potecile sale.
Iată câteva repere ale parcului:
Feteira da Condessa (Grădina de ferigă a contesei)
Este o grădină luxuriantă de ferigă situată într-o vale adâncă, înconjurată de pădure deasă, în care micile lacuri, ciripitul păsărilor și susurul pâraielor creează atmosfera unui loc de basm. După vizitarea castelului și statul îndelung la cozi, mai ales în sezonul cald, când căldura poate fi copleșitoare, nimic nu poate fi mai potrivit decât o plimbare pe potecile umbroase ale Feteira da Condessa.
Aldo do Cha (Dealul de ceai)
Aflat la o distanță ceva mai mare de palat, acest deal, al treilea ca înălțime din Sintra, oferă vederi panoramice spectaculoase, cu Palatul Pena și orașul Sintra în fundal.
Chalet da Condessa d’Edla (Cabana contesei Edla)
Este o cabană încântătoare proiectată de contesa Edla în anul 1869, pentru a aduce locului un aer alpin. Cabana a fost construită din plută locală, iar în spatele său se află o potecă care înconjoară dealul Pedras do Chalet și trece pe sub niște bolovani masivi, ca parte a aceluiași decor montan.
Informații utile:
- Parcul Pena oferă multe alte surprize vizitatorilor săi. Aceștia le pot descoperi singuri, dacă au timpul și dispoziția necesare pentru explora un astfel de parc. Parcul este atât de mare încât pentru a descoperi măcar o parte dintre atracțiile sale ar fi necesară o zi întreagă, cu tot cu vizitarea palatului. Pentru pasionații de drumeții există și două trasee recomandate, ambele detaliate pe panourile de orientare de la intrarea în palat. Primul traseu durează în jur de o oră, al doilea are o durată de aproximativ două ore.
- Transportul către Palatul Pena din centrul orașului Sintra durează aproximativ 30 minute și poate fi făcut cu Autobuzul 434, care pleacă din zona gării, sau cu una dintre numeroasele „curse speciale”, puse la dispoziție de micii întreprinzători din zonă. Prețul poate fi negociat.
- Pentru vizitarea interiorului palatului, se recomandă cumpărarea online a biletelor, cu cel puțin o zi înainte, pentru a evita cozile și aglomerația de la intrare.
- Biletul cumpărat oferă un interval de vizitare de 30 de minute, dar se recomandă sosirea cu cel puțin o oră înainte de acest interval, pentru a nu risca să-l pierdeți. În acest timp, turiștii se pot delecta cu vizitarea exteriorului palatului și cu plimbări în parcul acestuia din apropiere.
- Prețul unui bilet este 20 euro de persoană și include vizitarea Palatului și Parcului Pena.
- Biletele pot fi cumpărate de aici.
Niciun comentariu