Palatul Monserrate se află în orașul portughez Sintra, cândva reședința de vară a nobilimii și regalității portugheze, astăzi unul dintre cele mai turistice orașe ale Portugaliei. Situat departe, retras, chiar izolat de Sintra și de tumultul său turistic, pe dealurile liniștite, luxuriante și împădurite din Serra da Sintra, la 3,5 km de centrul istoric al orașului, Palatul Monserrate este de obicei ocolit sau omis de mulți dintre turiștii care vizitează Sintra. Pentru turiștii care ajung totuși aici, palatul este o revelație, o bijuterie ascunsă a acestor locuri, un loc de retragere, relaxare, contemplare și admirație, poate de regăsire și împlinire.
Palatul Monserrate a fost construit în secolul al XIX-lea, fiind comandat de englezul Sir Francis Cook, care își dorea pe moșia sa, cumpărată aici și transformată în reședință de vară, un palat inspirat din arhitectura islamică și idealurile de simetrie ale acesteia. Tot după gusturile și pretențiile lui Sir Francis Cook, de această dată cât se poate de englezești, palatul a fost înconjurat de o grădină clasic englezească, astfel încât proprietarul acestui loc să se poată bucura de parfumul, decorul și farmecul peisajelor englezești, pe timpul șederilor sale de vară departe de casă.
Palatul cu trei turnuri de forme și dimensiuni diferite este o bijuterie arhitecturală care încântă și își impresionează vizitatorii de la prima vedere, imediat ce aceștia dau cu ochii de fațada principală a palatului – frumosul turn sudic bogat ornamentat în stil mudéjar și conceput ca o „intrare regală” în palat.
Această combinație de stiluri atât de diferite, cel islamic, al palatului și cel englezesc, al grădinilor, poate crea confuzie printre vizitatori, care simt că amprenta locului este una totuși europeană, deși imaginea palatului, atât la exterior, cât și la interior, te poartă mai degrabă prin locuri exotice, mult mai îndepărtate și, poate, mai puțin familiare.
Interiorul palatului este o imagine impresionantă a splendorii arhitecturale de influență arabă, cu statui, decorațiuni, sculpturi, forme și simboluri diverse și rafinate, întâlnite de regulă în palatele opulente din Orientul Mijlociu sau în cele din regiunea spaniolă Andaluzia (vezi Alhambra, aici.
Recomandare: începeți mai întâi cu grădinile!
Imaginea exterioară captivantă a palatului îi face pe mulți turiști să se îndrepte direct către acesta, ocolind o bună parte a grădinilor, cea mai frumoasă și spectaculoasă. Pentru a evita această situație, turiștii sunt sfătuiți să înceapă cu vizitarea grădinilor, în acest sens fiind recomandat și un traseu. Acesta începe cu Floresta Nativa (o porțiune de pădure de stejari – aceștia acopereau odinioară întreaga Serra da Sintra), continuă cu Cascada Bekford, Grădina mexicană, Grădinile de trandafiri, și se încheie cu urcarea peluzelor până la palat.
După vizitarea palatului, traseul înapoi spre ieșire trece pe Calea parfumată, Grădina japoneză și Valea ferigilor. Pe tot acest traseu veți întâlni splendori care vă vor opri din drum măcar pentru un răgaz, ori un popas mai lung, pentru a admira și contempla frumusețea care vă înconjoară.
Mici cascade și pâraie, terase, pasaje și arcade, lacuri cu nuferi, coline verzi cu arbori seculari și umbroși, fântâni și statui decorative, alei ce se adâncesc în desișuri colorate din loc in loc de arborii de rododendron te însoțesc la tot pasul și fac din grădinile Palatului Monserrate un loc fascinant și intrigant.
Informații utile:
- Bilete: Așa cum arătam mai sus, Monserrate nu este un loc aglomerat, deci achiziția dinainte a biletelor nu este neapărat necesară. Prețul unui bilet este de 12 euro/persoană, pentru adulți, 10 euro pentru copii și tineri (6 – 17 ani) și 6 euro/persoană, pentru seniori. Casa de bilete se află imediat în dreapta intrării, pe aleea care duce spre palat.
- Cea mai bună perioadă de vizitare: Pentru că cea mai consistentă parte din atracția acestui loc este afară, programați-vă vizita aici într-o zi fără ploaie. Ideal ar fi să nimeriți aici într-o zi însorită de primăvară – spectacolul ar putea fi sublim!
- Transport: Palatul Monserrate se află la aproximativ 3, 5 km de centrul istoric al orașului Sintra, astfel încât deplasarea pe jos nu este cea mai bună opțiune, mai ales că traseul până acolo urmează drumuri înguste și întortocheate destul de solicitante pentru pietoni. Autobuzul 435, care deservește transportul public din Sintra, este o opțiune, dar în orele de vârf și în plin sezon acesta poate fi foarte aglomerat. În plus, autobuzul este interzis în centrul istoric al orașului și, din această cauză, este nevoit să ocolească pe un traseu complicat de 8 km până la Palatul Monserrate.
- Cea mai bună opțiune de transport, dacă vă doriți o călătorie mai scurtă și fără așteptări, este un mijloc de transport privat – taxiuri și tuk-tuk-uri. Transportul cu mașina personală între obiectivele turistice din Sintra nu este o variantă sigură, întrucât drumurile sunt înguste și foarte aglomerate. În plus, locurile de parcare sunt (și) aici o problemă destul de mare. Noi am lăsat mașina într-o parcare privată cu plată, amenajată nu foarte departe Quinta da Regaleira, la care am ajuns pe jos. De aici, ne-am deplasat între toate celelalte obiective turistice din Sintra cu mijloacele de transport locale, inclusiv cu cele private, inclusiv cu un tuk-tuk.
- Cafeneaua: În interiorul grădinilor se află o cafenea modernă, cu locuri plăcute în aer liber. Din păcate, aceasta are o gamă redusă de băuturi și alimente. Nu există alte cafenele sau magazine în afara sau apropierea palatului.
Fără intenția de a realiza un top sau clasament cu principalele obiective turistice din Sintra, Palatul Monserrate a fost pentru noi cea mai impresionantă atracție vizitată aici, o adevărată revelație, crème de la crème, surpriza surprizelor. Palatul cu arhitectură maură și grădini englezești fermecătoare este o dovadă că Sintra înseamnă mai mult decât Palatul Pena și Quinta da Regaleira.
Niciun comentariu